REDIZAJN: Majkrosoft pozvao proizvođače računara da na tastature dodaju dugme za pokretanje veštačke inteligencije (AI)

IT kompanija Majkrosoft pozvala je nezavisne proizvođače računara i laptopova da na tastature dodaju novo dugme za pokretanje aplikacije veštačke inteligencije (AI) ChatGpt koju je razvila.

Redizajn tastature biće najveća promena koju je Majkrosoft uveo od dodavanja devedesetih godina 20. veka posebnog vindous (Windows) dugmeta.

Majkrosoft koristi svoj jak uticaj na tržište računara koje ima kroz svoje ugovore o licenciranju sa nezavisnim proizvođačima, kao što su Lenovo, Dell i HP kako bi simbolično otvorio vrata za aplikacije generativne AI tehnologije.

Iako se danas većina korisnika povezuje na internet, a samim tim koristi i AI aplikacije, preko telefona a ne računara, IT gigant naglašava svoje blisko partnerstvo sa OpenAI-om, proizvođačem ChatGPT-a.

Uvođenje novog dugmeta na tastaturi pored „spejsa“, na kome će pisati Copilot, označava početak godine za koju se očekuje da će biti intenzivno konkurentna, jer se tehnološke kompanije utrkuju da nadmaše jedna drugu u AI aplikacijama.

Majkrosoft nije jedina kompanija koja ima prilagođenu tastaturu. Epl (Apple) je bio pionir ovog koncepta 1980-ih kada je uveo dugme „Command“ (jedno vreme je nosio i Apple logo).

Gugl ima dugme za pretragu na svojim Chromebook-ovima i prvi je eksperimentisao sa dugmetom specifičnim za veštačku inteligenciju da bi pokrenuo svog glasovnog pomoćnika na svom Pikelbook-u koji je sada ukinut.

Međutim, oko 82 odsto svih desktop računara, laptopova i radnih stanica korsiti windows, Majkrosoftov operativni sistem u poređenju sa devet odsto koji koristi Eplov i šest odsto Guglov.

Očekuje se da će neki od proizvođača laptopova predstaviti svoje nove modele tastature na CES sajmu gadžeta sledeće nedelje u Las Vegasu.

Izvor: Beta.rs/n1info.rs