RAZBUDITE ČULA I VRATITE SE U DETINJSTVO: Starinski recept za domaći sok od zove

Sok od zove vraća u detinjstvo. Ovaj recept za sirup od cveta zove pravi slatku cvetnu osnovu za stvaranje ukusnih pića i poslastica. Napravite ovaj sirup da osetite ukus leta!

Nežno cvetni i citrusni, sok od cveta zove savršen je za pravljenje sirupa. Ovaj cvetni sirup češći je u Evropi nego u Severnoj Americi. U Nemačkoj se zove Holunderblütensirup ili Holundersirup.

U Rumuniji, poznat je pod imenima : Sirop de Soc, Suc de Soc, pa čak i Socata kada je fermentisan. Kako god da ga zovete, ako ste ikada želeli da sačuvate ukus leta ovo je recept za vas!

Foto: Unsplash.com

Šta je cvet zove?

Cvetovi zove su mirisni, sitni, zvezdasti beli, rastu na grmu zove. Zova rsate širom Severne Amerike, Evrope, Azije i Australije.

Korišćeni u tradicionalnoj medicini vekovima, ovi nežni cvetovi se koriste i u kulinarstvu.

Ovi prelepi cvetovi imaju delikatan cvetni ukus sa primesom citrusa. Mnogi kažu da imaju ukus leta! Međutim, nemojte ih jesti sirove! U sirovom stanju, cvetovi (i bobice) su blago toksični. S druge strane, kuvanjem ili konzerviranjem neutrališe toksičnost.

Listovi, kora i stabljike biljke takođe su toksični i ne bi trebalo da ih konzumirate.

Kako brati cvetove zove

Najbolje je da berite cvetove zove na mestima koja su dalja od puta. Uzmite samo nekoliko cvetova sa svakog grma. To osigurava da će se kasnije tokom leta formirati dovoljno bobica, na taj način čuvate biljku.

Potražite nedavno otvorene cvetove koji su bele ili kremasto bele boje. Takođe, izbegavajte cvetove sa smeđim ivicama. Koristeći baštenske makaze, odsecite stabljiku grozda cvetova neposredno ispod mesta gde se susreće sa glavnom stabljikom. Nakon toga, blago ih istresite da biste skinuli insekte koji žive u njima. Ne perite cvetove, to uklanja polen i veći deo ukusa, piše thebusybaker.ca.

Foto: Pexels.com

Sok od zove

Kuhinjski predmeti koje ćete koristiti za pravljenje domaćeg sirupa od cveta zove
Za ovaj recept za sirup od cveta bazge treba vam:

veliki lonac
fina mrežasta cediljka, pelena ili gaza

tegle ili flaše za čuvanje

Evo kako da napravite domaći sirup od cvetova bazge:

Potrebno vreme: 2 dana

30 cvetova zove
3 l vode
40 gr limuntusa
3 limuna
3 kg šećera

Foto: Unsplash.com

Priprema sirupa od zove

Potopite cvetove zove u vodu sa limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima sa korom. Dobro izmešajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mestu 24 sata.
Drugi dan tečnost procedite pa dodajte šećer i dobro promešajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno mešanje.
Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene flaše ili tegle. Na taj način možete da ga čuvate do godinu dana na hladnom i tamnom mestu.

Ovaj recept za sirup od cvetova zove takođe možete konzervirati za duži rok trajanja, ako nemate hladan i mračan špajz, ako ubacite konzervans. Samo pratite bezbedne i pravilne procedure za konzerviranje.

Tako ćete biti sigurniji da je sok ispravan, ali više neće biti sasvim prirodan.

Postoje domaćice, koje sirup od zove čuvaju u zamrzivaču, na taj način sok ostaje u svom prirodnom stanju, a izbegli ste hemikalije.

Takođe postoji recept u kome se ne koristi ni šećer. Naravno, takav sok možete da čuvate samo u frižideru nekoliko dana.

Potrebno je:

4 litra soka:

40 cvetova zove
4 litre vode
1 limuntus

Priprema:

Cvetove dobro očistite od buba i nalijte vodu. Ostavite pokriveno krpom 24 sata. Nakon isteka tog vremena dodajte limuntus i ostavite još 24 sata.

Rernu zagrejte na 100° i stavite oprane flaše na 25 minuta. Sok dobro promešajte i procedite u flaše. Čuvajte u frižideru. Kada poslužujete sok dodajte 1 kašiku meda uz vodu i uživajte.

Izvor: citymagazine.danas.rs