PRESTIGAO GA OSNIVAČ AMAZONA: Ilon Mask izgubio status najbogatije osobe na svetu

Ilon Mask je izgubio status najbogatije osobe na svetu. Vlasnik Tesla Motorsa, Spejseksa i Tvitera zabeležio je pad svoje neto vrednosti za neverovatnih 17,6 milijardi dolara u najnovijem ažuriranju Blumbergovog indeksa milijardera.

Mask je bio na prvom mestu od 2021. godine, ali je njegova neto vrednost opala u poslednjem ažuriranju liste. U januaru je sudija presudio da će morati da vrati najveću isplatu u istoriji kompanije od 55 milijardi dolara.

Dakle, ko je zauzeo Maskovo mesto na prvom mestu?

Pa, nije iznenađujuće, to je neko ko ga od ranije poznaje – u pitanju je osnivač Amazona i izvršni predsednik Džef Bezos.

Ovaj 60-godišnjak je takođe zabeležio gubitak od oko 500 miliona dolara, ali je pad u Maskovom budžetu doveo do toga da je pretekao generalnog direktora Spejseksa.

Džef Bezos sada „vredi“ 200 milijardi dolara, dok Mask „vredi“ 198 milijardi dolara. Akcije Amazona su takođe porasle za oko 89 odsto u odnosu na ovo doba prošle godine, a Bezos je vlasnik oko devet odsto akcija. Bezos je takođe nedavno prodao akcije u vrednosti od oko četiri milijarde dolara i povukao se iz Amazona.

Umesto toga, multimilijarder fokusira svoje napore na svoje svemirske projekte. Njegovo vraćanje na prvo mesto dolazi nakon rasta akcija u Big Teksu nakon procvata razvoja veštačke inteligencije. Bezos je ranije smenio suosnivača Majkrosofta Bila Gejtsa 2017. godine na poziciji najbogatijeg, pre nego što ga je Mask skinuo sa trona 2021. godine.

Izvor: Politika.rs