Povežimo se! Investiciona i poslovna konferencija za Dijasporu održana je proteklog vikenda u Štutgartu

Projekat Link Up! Srbija II (Povežimo se!) u partnerstvu sa Privrednom komorom Srbije (PKS) i u saradnji sa Generalnim konzulatom Republike Srbije u Štutgartu (Stuttgart) organizovali su proteklog vikenda „Investicionu i poslovnu konferenciju za dijasporu“ u ovom nemačkom gradu.

 O čemu je reč

Naime, reč je o projekatu Link Up! Srbjia II koji finansira Austrijska razvojna agencija (ADA), sredstvima Austrijske razvojne saradnje (ADC).

Nakon što je ova konferencija uspešno održana 30. septembra 2022. u Beču (kako je bilo u glavnom gradu Austrije možete pogledati u linku: Povežimo se! Investiciona i poslovna konferencija za dijasporu održana je danas u Beču – SVET+ (svetplus.eu) ) ovog puta konferencija “Povežimo se!“ odražana je u Štutgartu.

Ova konferencija omogućila je preduzetnicima iz dijaspore da se upoznaju sa novim mehanizmima saradnje sa srpskom privredom – „Poslovnim atlasom Srbije i dijaspore“ i „Poslovnim habom za dijasporu“, a glavni cilj konferencije je bio podsticanje investicija srpske poslovne dijaspore u Nemačkoj ka Srbiji.

Pozivu za učešće na konferenciju „Link Up! Srbija II“ odazvao se veliki broj naših poslovnih ljudi u Štutgartu, koji je u subotu 4. februara došao u prostorije Privredne komore Štutgart (Wirtschaftskammer für Region Baden Württemberg), a u nedelju 5. februara konferencija je nastavljena u hotelu „Hilton Garden Inn“ u istom gradu.

Dolazak NJ.E. Snežane Janković, ambasadorke Republike Srbije u Nemačkoj i ministra bez portfelja Ðorđa Milićevića na konferenciju

Uvodni govori i tema saradnje između Nemačke i Srbije

Okupljenima se pozdravnim govorom obratila NJ.E. Snežana Janković, ambasadorka Republike Srbije u Nemačkoj, kao i: Ðorđe Milićević, ministar bez portfelja zadužen za Dijasporu, Miroslav Lutovac, savetnik predsednika (PKS), Dragana Sotirovski, gradonačelnica grada Niša i Zoran Jeremić, ambasador u penziji.

Na otvaranju konferencije „Link Up! Srbija II“ govorili su i: Tamer Kilič, šef regiona„Link Up! projekat“ za Zapadni Balkan i Tursku, Međunarodnog centara za razvoj migracionih politika (ICMPD), zatim su se okupljenima obratili: Barbara Effenberger, šef sektora za industriju (Handelskammer Region Stuttgart) i Florian Hassler, držanvi sekretar Federalnog ministarstva za političku koordinaciju i Evropu (Staatsministerium Baden-Württemberg).

Na konferenciji su promovisani novi poslovni modeli saradnje: mentorstvo, brokerisanje, povezivanje i predstavljanje firmi i podrška autsorsovanju firmi u Srbiji, a održani su i brojni paneli sa temama: „Novi vidovi saradnje i investicione prilike u Srbiji”, “Predstavljanje i pronalaženje odgovarajuće poslovne niše”, kao i panel posvećen temi „Medicinski turizam i dijaspora u Nemačkoj”….

Ðorđe Milićević, ministar bez portfelja zadužen za Dijasporu
NJ.E. Snežana Janković, ambasadorka Republike Srbije u Nemačkoj
Dragana Sotirovski, gradonačelnica grada Niša
Aleksandar Ðorđević, vlasnik platforme “Exyuman” iz Štutgarta i saradnik portala Svet Dijaspore,  Predrag Krecojević, vlasnik firme “Medinarium” iz Beča i  Milutin Jović, vlasnik “ExYu Shop-a” iz Hamburga (s.d.n.l.)
Saša Ivanović, predsednik Saveza srpskih udruženja u Nemačkoj, Borislav Kapetanović, saradnik na projektu “Link Up! Serbia II Project”, Predrag Krecojević, vlasnik firme “Medinarium” iz Beča i Aleksandar Ðorđević, vlasnik platforme “Exyuman” iz Štutgarta i saradnik portala Svet Dijaspore (s.d.n.l.)
Drugi dan konferencije
Borislav Kapetanović, saradnik na projektu “Link Up! Serbia II Project”
Miroslav Lutovac, savetnik predsednika, Privredna komora Srbije (u sredini)

Svetlana Neandović Glušac

Foto: Aleksandar Ðorđević