Kako je holandski istraživač još pre 3 dana mogao da „predvidi“ zemljotres u Turskoj?

Zemljotres koji je danas u ranim jutarnjim satima pogodio Tursku i Siriju u kome je poginulo najmanje 500 ljudi, a više od 2.000 povređenih, jedno privatno lice najavilo je pre tri dana.

Naime, stvarno je malo onih koji veruju u predviđanja ili predskazanja, međutim, nekada stručnjaci koji se bave određenim naukama i fenomenima mogu tako nešto da predvide…

Sad je tek u širu javnost procurela vest da je holandski istraživač Frenk Hugerbits (Frank Hoogerbeets) iz Harlema, još 3. februara na svom Twitter nalogu u 13 časova objavio da će južno-centralni deo Turske u blizini granice sa Sirijom, Jordanom i Libanom pogoditi zemljotres jačine 7,5 stepena po Rihteru.

Na Hoogerbeets-ovu objavu tada se stručna javnost nije obazirala, ali se njegovo predviđanje da će do zemljotresa doći „pre ili kasnije“, nažalost obistinilo već samo tri dana kasnije.

Danas se Holanđanin iznova obratio javnosti putem ove društvene mreže i napisao:

„Srcem sam uz sve koji su pogođeni velikim zemljotresom u centralnoj Turskoj. Kao što sam ranije naveo, pre ili kasnije će se to desiti u ovom regionu, slično kao 115. i 526. godine. Ovim zemljotresima uvek je predhodila kritična planetarna geometrija, kao što je bila 4. i 5. februara” – napisao je Frank Hoogerbeets i time objasnio da je potres predvidio na osnovu  kretanju planeta.

Tekst: Svet Dijaspore / Svetlana Nenadović Glušac