POČEO JE MESEC RAMAZANA: Evo detaljnih uputstava šta kvari post, a šta ne

Post tokom meseca ramazana je jedan od pet stubova islama i predstavlja obavezno uzdržavanje od jela, pića, pušenja, i seksualnih odnosa od zore do zalaska sunca. Post ima za cilj duhovno čišćenje, jačanje samokontrole, empatiju prema manje srećnima, i približavanje Bogu. Međutim, postoje specifične situacije i radnje koje mogu prekinuti post, a važno je da oni koji poste budu svesni ovih pravila kako bi osigurali da njihov post ostane valjan.

Prvo, namerno konzumiranje bilo koje vrste hrane ili pića tokom dnevnih sati ramazana prekida post. To uključuje i namerno gutanje stvari koje nisu hranljive, poput gutanja dima ili prašine. Međutim, ako nešto nenamerno uđe u usta i proguta se, post nije prekinut.

Drugo, pušenje bilo kojeg oblika, uključujući elektronske cigarete, tokom dnevnih sati takođe prekida post. Pušenje se smatra sličnim kao i konzumiranje hrane i pića jer u telo unosi strane supstance.

Treće, seksualni odnosi tokom dnevnih sati ramazana prekidaju post. Postači bi trebali izbegavati seksualne aktivnosti do iftara, odnosno večernjeg obroka kada se post prekida.

Namerno izazivanje povraćanja takođe prekida post. Ako povraćanje nastupi spontano, bez namjere osobe da to izazove, post nije prekinut.

Foto: Freepik.com

Korištenje injekcija koje hrane telo također prekida post, dok injekcije koje ne služe kao zamena za hranu, poput vakcina ili lijekova koji nisu hranjivi, ne prekidaju post.

Važno je napomenuti da islamski učenjaci različito tumače neka pitanja, pa se onima koji poste savetuje da se konsultuju sa pouzdanim verskim autoritetima u svojoj zajednici za specifične slučajeve. Takođe, trudnice, dojilje, bolesni, putnici i deca su izuzeti od posta ako bi to negativno uticalo na njihovo zdravlje.

U duhu ramazana, post nije samo fizičko uzdržavanje, već i prilika za duhovni rast i razvoj. Oni koji poste bi trebalo da teže činjenju dobrih dela, povećanju molitve i čitanju Kur’ana, kao i izbegavanju negativnih ponašanja poput laži, ogovaranja i bespotrebnog svađanja. Ramazan je vrijeme kada bi muslimani trebalo da rade na jačanju svoje vere, samodiscipline, strpljenja i saosećanja prema drugima.

Na društvenim mrežama objavljena je tabela sa popisom stvari koje kvare i koje ne kvare post. 

Autor: N1Info.ba /N1BiH