Pažnja Švajcarci: Traži se 25 muškaraca da čuva Papu

Najmanja vojska na svetu, u najmanjoj državi na svetu, traži nekolicinu dobrih ljudi.

Elitna i živopisno odevena Švajcarska garda ima glavnu misiju da zaštiti Papu i Vatikan, koji se prostire na 108 hektara, a trenutno obuhvata 110 pripadnika. Uoči Svete godine 2025., kada se očekuje da će milioni hodočasnika posetiti Vatikan, garda će se povećati za 25 pripadnika na ukupno 135, što je povećanje od gotovo 23 posto.

Kako bi pomogla u zapošljavanju, Švajcarska garda otvorila je novu kancelariju za medije i kontakt u Švajcarskoj, navodi se u saopštenju koje je Garda objavila u četvrtak.

Švajcarci, katolici, zdravi i visoki

Javiti se mogu neoženjeni Švajcarci u dobi između 19 i 31 godine, katolici dobrog zdravlja, s „besprekornom reputacijom i visoki najmanje 174 cm, te koji su završili osnovnu obuku u švajcarskoj vojsci“, navodi se na internet stranici Garde.

Mogu se venčati nakon što su odslužili pet godina u službi Vatikana. Garda čija je glavna misija da zaštiti Papu, bila je isključivo muška od njenog osnivanja 1506. No, to bi se moglo promeniti.

Gardina nova kasarana u Vatikanu, koja će početi da se gradi 2026., biće namenjena i za smeštaj devojaka, ako im papa Franjo ili njegovi naslednici dopuste da se pridruže muškim kolegama, rekli su zvaničnici.

Franjo (85) imenovao je žene na brojne visoke položaje i vodeća mesta u Vatikanskoj administraciji. U martu je predstavio novi propis koji će svakom krštenom katoliku laiku, uključujući i žene, omogućiti da bude na čelu većine Vatikanskih službi.

Švajcarska garda već je prikupila više od 37 miliona od predviđenih 45 miliona švajcarskih franaka, koliko je potrebno za zamenu sadašnje 150 godina stare kasarne.

Izvor: index.hr