PAKAO GAZA: Razvoj događaja u poslednjih 3 sata, broj mrtvih u Pojasu Gaze premašio 8.000!

Izraelci stigli do velike bolnice u Gazi, racije u toku: „Dobili smo hitno upozorenje za evakuaciju, na 50 metara su“
Danas je 23. dan sukoba Izraela i Hamasa. Izraelska vojska je pre dva dana ušla u Pojas Gaze, čime je započela druga faza rata, o kojoj zasad nema mnogo informacija. Gaza se našla na najvećem udaru izraelskih raketa od početka sukoba 7. oktobra, zbog čega je humanitarna katastrofa na pomolu. Sa druge strane, Hamas je Izraelu dao pounudu za oslobađanje dela zarobljenika, dok Tel Aviv upozorava stanovnike Gaze da hitno odu na jug zbog granatiranja. Sve najnovije informacije sa Bliskog istoka pratite uživo na Nova.rs.

Razvoj događaja u poslednjih 3 sata:

Sutra sednica UN o Gazi

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće sutra vanrednu, hitnu sednicu na zahtev Ujedinjenih Arapskih Emirata, javlja AP pozivajući se na predstavnika Abu Dabija u Savetu.

Nešto ranije, UAE su zatražili od SB UN da zaseda „što pre je moguće“, nakon izraelskih proširenih kopnenih operacija u Pojasu Gaze i prekida telekomunikacionih mreža.

„Traže da odmah evakuišemo bolnicu“

Palestinski Crveni polumesec saopštio je danas da je dobio upozorenja od izraelskih vlasti da se odmah evakuiše bolnica Al Kuds u Pojasu Gaze.

„Od jutros se sprovode izraelske racije na 50 metara od bolnice“, navodi se u saopštenju Palestinskog Crvenog polumeseca objavljenom na Fejsbuku, prenosi Rojters.

„Izrael je prešao crvenu liniju, možda ćemo morati u akciju“

Iranski predsednik Ebrahim Raisi rekao je danas da su izraelski potezi „prešli crvene linije, što će možda primorati mnoge da preduzmu akciju“.

Izraelska vojska: Pogodili smo oko 450 Hamasovih meta u Pojasu Gaze

Izraelske kopnene snage saopštile su danas da su borbeni avioni pogodili oko 450 Hamasovih meta u Pojasu Gaze tokom prethodnog dana.

Izrael povećao broj vojnika u operaciji u Pojasu Gaze

Izraelske odbrambene snage (IDF) povećale su broj vojnika na terenu u okviru proširene operacije u pojasu Gaze, prenosi Tajms of Izrael.

Foto: Middle East Images/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Agencija UN: Hiljade ljudi upalo u skladišta u pojasu Gaze zbog namirnica

Hiljade stanovnika Pojasa Gaze provalilo je u skladišta i distributivne centre Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) kako bi uzeli brašno i „osnovne stvari za preživljavanje“, saopštila je danas UNRWA, prenosi Rojters.

Izraelci ubili tri Palestinca na Zapadnoj obali

Izraelske snage ubile su noćas tri Palestinca na Zapadnoj obali, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

Palestinci, stari oko 30 godina, ubijeni su u severnom delu Zapadne obale, blizu Ramale i u izbegličkom kampu Askar kod Nablusa, prenosi Gardijan.

Izrael razmatra ponudu Hamasa o razmeni zarobljenika

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je da ratni kabinet razmatra ponudu Hamasa da oslobodi svih 220 talaca, pod uslovom da Izrael pristane da oslobodi sve palestinske zatvorenike koje drži u zatvorima.

Broj mrtvih u Gazi premašio 8.000

Broj mrtvih u izraelskim udarima na Pojas Gaze od 7. oktobra premašio je 8.000, saopštilo je ministarstvo zdravlja koje vodi palestinska militantna grupa Hamas, prenosi BBC.

„Vojska prelazi u sledeću fazu rata i širi svoje operacije“

Izrael želi da „poveća značaj i hitnost“ upozorenja civilima sa severa Pojasa Gaze da se pomere južno, jer vojska prelazi u „sledeću fazu“ rata sa militantnim Hamasom, i „širi svoje operacije“, poručio je danas portparol izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari.

Palestinski mediji: Komunikacije se polako vraćaju u funkciju u Gazi

Telefonske i internet veze polako se vraćaju u funkciju u Pojasu Gaza, objavilo je danas nekoliko palestinskih medija, a preneo Rojters.

Američki satelitski komunikacioni sistem Starlink „pomoći će u komunikacijama međunarodno priznatim humanitarnim organizacijama u Gazi“, objavio je na platformi X (Tviter) vlasnik te mreže Ilon Mask.

Izvor: Nova.rs