Otvaranje ski sezone – Francuske Alpe jeftinije od Kopaonika

Otvaranje nove ski sezone već je glavna tema među skijašima, ali i glavna ponuda nekih agencija. U iščekivanju da domaća skijališta objave ovogodišnje cenovnike, već se može napraviti paralela sa najpoznatijim evropskim ski centrima. Proverili smo kakvi su aranžmani i po kojim cenama.

Kopaonik

Ovogodišnji Kopaonik ski opening održaće se od 8. do 12 decembra i očekuje se da će prvog dana tradicionalno skijanje biti besplatno, a da će u tom periodu cene ski-pasa biti oko 30% niže od regularnih. Međutim, kako se još čeka na zvanične cenovnike Skijališta Srbije, kod agencije Go2Travelling se trenutno može naći ponuda za otvaranje sezone po cenama u koje ne ulazi ski-pass, već samo najam apartmana (od 69 do 129 evra po osobi) i autobuski prevoz (20-30 evra). U sezoni 2021/2022. dnevna karta bila je 3.900, a ski-pas za četiri dana 13.000 dinara.

Bosna i Hercegovina – Jahorina i Bjelašnica

Sezona na Jahorini startuje već s prvim danima decembra, a budući da su cene ostale relativno povoljne, agencije je ističu kao glavnu preporuku. U najjeftinijoj varijanti, tri noćenja (doduše u četvorokrevetnom studiju) i trodnevni ski-pas preko Ski Funa koštaju 99 evra po osobi, a aranžman uključuje i besplatnu dvodnevnu školu skijanja za starije od 7 godina, ulaz na žurku i test novih modela skija. Argus turs ima aranžman za taj produženi vikend od 159 evra po osobi, polupansion i uključen prevoz, ali bez ski-pasa, a ako imate veliku ekipu, u organizaciji Ski busa mogu se naći i aranžmani za 69 evra po osobi, sa sve prevozom i ski-pasom za tri dana. Takođe, u ponudi je i Bjelašnica, najviši ski centar u Bosni i Hercegovini, za otvaranje od 22. do 24. decembra, a po ceni od 139 evra (autobuski prevoz, 3-dnevni ski-pas i tri noćenja sa doručkom).

Italija

Poznati ski centri u Dolomitima kreću u punu brzinu od 7. decembra, a Ski fun ima više opcija koje uključuju ski-pas Dolomiti Superski za 1200km staza. Skijalište Arabba, predstavljeno je kao odlična početna lokacija za skijanje na Sella Rondi, a četiri noćenja za ski opening su 296 evra po osobi; za Alta Badia, koje zauzima centralnu poziciju u Dolomitima, isti aranžman je 300 evra po osobi, a za ski opening Val Gardena, koji je domaćin Svetskog kupa Saslong – 396 evra. U ponudi je i Passo San Pellegrino koji ima ski opening sa najdužom tradicijom, ali za 14. decembar – tri noćenja i 3-dnevni ski-pas su 221 evro po osobi.

Foto: Freepik.com

Francuska

Najpovoljniji ski opening u Francuskoj je za Les Orres – od 10. decembra. Za 155 evra po osobi može se obezbediti čak sedam noćenja i 6-dnevni ski-pas koji daje na raspolaganje skijalište sa 100km staza od 1550 – 2720 metara nadmorske visine. Ski opening Serre Chevalier za isti period u ponudi je za 213 evra po osobi, a takođe uključuje sedam noćenja, 6-dnevni ski-pas, kao i organizovan bus prevoz iz Beograda.

Austrija

Na manje od sedam sati vožnje iz Beograda i uz uvek zagarantovan prvi sneg, skijašima se smeši Katschberg, a ski opening održava se od 9. do 12. decembra. Tri noćenja u smeštaju gotovo na samom skijalištu i 3-dnevni ski-pas su od 255 evra po osobi. Ukoliko tražite dodatni ugođaj ili imate specijalne želje, u opticaju je i Kitzbühel, mondensko i najmodernije skijalište Austrije, ski opening je od 15. decembra a cena za tri noćenja sa polupansionom i 3-dnevni ski-pas od 407 evra; ski opening Kreischberg sa posebnim programom za porodice od 8. decembra za 632 evra – po porodici (uključuje i besplatnu dvodnevnu školu skijanja); ski opening Schladming za 319 evra po osobi, pri čemu sa ski-pasom Ski Amade možete skijati 760km staza u 25 različitih ski centara…

Izvor: Nova.rs