Otkrivamo vam koja je boja automobila „najopasnija“ i učestvuje u najviše saobraćajnih nesreća…

Boje automobila najčešće odražavaju karakter vlasnika, što uključuje i način vožnje.

Kao što je poznato, konzervativni vozači preferiraju monohromatske automobile, dok drugi više vole svetle boje. Ipak, većina vozača pri izboru prati aktuelne trendove. A među njima, trendovi gotovo redovno zaobilaze crvenu boju.

Sudeći po podacima platforme CarVertical, ovo i nije tako loše, jer je veća verovatnoća da će se udesiti crveni automobili.

Zemlje sa toplom klimom imaju više vozila sa uočljivijim svetlim nijansama u poređenju sa hladnijim zemljama. Vožnja sjajnog automobila u Norveškoj, Kanadi ili Švedskoj izaziva buljenje, dok je to sasvim normalna pojava u Kaliforniji ili na italijanskoj obali.

Postoji i praktičan razlog za izbor. Kao opšte pravilo, beli automobili su popularniji u toplijim klimama jer bela boja reflektuje sunčevu svetlost i na taj način ne favorizuje grejanje automobila.

S druge strane, crni automobili su gotovo uvek izbor za službena vozila visokih državnih službenika, ali i službena.

Bela je najpopularnija boja u Australiji (39,1 posto od ukupnog broja vozila) i EU (26,8 odsto). Australci preferiraju srebrne (15,9 procenata) i sive automobile (14 posto), dok Evropljani preferiraju siva (25,9 posto) i crna vozila (24,5 posto). Amerikanci imaju sličan izbor, ali njihov prvi izbor je crna, piše Index.hr.

Foto: Pixabay

Izvor: danas.rs/index.hr