Da li znate zbog čega Grci razbijaju tanjire? (video)

Dok sav normalan svet posmatra razbijen tanjir kao nešto nesrećno, skačući sa stolice da zgrabi metlu i počisti nered pre nego što se ukućani, pas i mačka poseku na komadiće keramike – u Grčkoj sve naopako, piše punkufer.hr.

Ko god je imao prilike da učestvuje u dobrom grčkom derneku ili je imao te sreće da doživi „debelo grčko venčanje“, zna šta znači kada gosti zgrabe gomilu tanjira u ruke. To znači da je ovo poslednje što ćemo od tih tanjira videti.

Jedan po jedan, uz zvuk muzike i glasno „Opa!“, Grci uzimaju tanjire i razbijaju ih o pod ili jedne o druge. Tradicija je to stara kao i sam Aristotel, ali do današnjeg dana ne zna se tačan uzrok ni razlog iz kog je nastala.

Pretpostavlja se kako ima veze sa starim ritualima oplakivanja preminulog i načina da se čovek bori s tugom i gubitkom, pri čemu razbijanje tanjira označava prekid s ovozemaljskim životom.

Ipak, neki tvrde i kako ovo ima veze s iskazivanjem bogatstva – jer samo onaj koji ima može da priušti uništavati posuđe kao da je ništa.

Svet je ovu neobičnu tradiciju upoznao preko filmova od 1960-ih godina pa nadalje, koji su prikazivali grčke svadbe i proslave, zgrozivši ostatak sveta. Tačnije, „uljuđeni“ ostatak sveta – mi ipak imamo razbijanje čaša, ponekad i o glavu.

Izvor: Danas.rs

Foto: grckainfo.com