OSCAR 2024: Trijumf filma „Openhajmer“ i najbolji stajlinzi sa crvenog tepiha! (VIDEO+FOTO)

Očekivani trijumf „Openhajmera“ – sedam nagrada, uključujući najbolji film

„Openhajmer“ Kristofera Nolana osvojio sedam Oskara, na 96. dodeli nagrada Američke filmske akademije. Nolanov film o tvorcu atomske bombe je, između ostalog, nagrađen u kategorijama za najbolji film, režiju, glavnu i sporednu mušku ulogu. „Jadna stvorenja“ Jorgosa Lantimosa osvojila su četiri Oskara, među kojima je i nagrada za Emu Stoun u kategoriji najbolja glavna ženska uloga. Najbolji strani film je „Zona interesa“ Džonatana Glejzera, a Oskar je prvi put otišao u Ukrajinu, za dokumentarac „Dvadeset dana u Marijupolju“.

Oskar 2024: Najbolje haljine sa crvenog tepiha

U Americi je juče pomeren sat unapred, a Holivud je pomerio početak 96. dodele Oskara sat vremena ranije. Nominovani na A-listi i prezenteri stigli su u Dolbi teatar, noseći haljine sirena kroja, u metalik bojama i sa upadljivim nakitom – kojim su želeli da zatvore filmsku sezonu u velikom stilu.

Ovogodišnji crveni tepih dug 274 metara predstavlja povratak tradiciji nakon što je prošlogodišnja verzija boje šampanjca izneverila gledaoce. I kultni tepih nije bio jedina stvar koja se vratila na dodelu Oskara. Džimi Kimel se vratio kao voditelj emisije četvrti put, a dizajnerke scenografije Misti Bakli i Alana Bilingsli – koje su prošle godine postale prve žene koje su dizajnirale pozornicu Oskara – vraćaju se za nastavak.

Dok je bioskopskim blagajnama prošle godine dominirao dvojac „Barbenhajmer“, Openhajmer Kristofera Nolana je osvojio srca gledalaca i nadmašio konkurenciju na dodelama nagrada pred Oskar, osvajajući velike nagrade, Zlatni globus, BAFTA i SAG. Nolanov film je imao 13 nominacija za Oskara, a zatim su sledili „Jadnici“ i „Ubice cvetnog meseca“ sa 11, odnosno 10 nominacija. „Barbi“ Grete Gervig osvojila je osam nominacija, iako je 40-godišnja rediteljka bila zapostavljena od strane glasača Akademije i nije dobila nominaciju za najboljeg režisera.

Iako su dobitnici mogli da se predvide, neki od jučerašnjih stajlinga sa crvenog tepiha bili su puni hrabrosti, mašte – i roze boje. Nominovana za najbolju sporednu glumicu, Amerika Ferera, nosila je prilagođeni model Versaće haljine – i probala je 10 različitih kombinacija da bi pronašla savršenu roze boju.

Evo najbolje obučenih zvezda sa jučerašnje dodele Oskara.

Amerika Ferera, Foto: REUTERS/Mario Anzuon
Zendaja je takođe oduševila u roze nijansama. Izašla je na crveni tepih u svetlucavoj metalik haljini Armani Prive sa golim ramenima / Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier
Vanesa Hadžens, Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier

Vanesa Hadžens nije samo predstavila klasičan pogled na dodelu Oskara. Ova 35-godišnja glumica je svoju figuru oblikovanu po meri haljine Vere Vang upotpunila iznenađenjem – trudničkim stomakom. Nekoliko drugih zvezda je takođe došlo u crnoj boji. Džejmi Li Kertis, prošlogodišnja dobitnica Oskara za najbolju sporednu glumicu, stigla je u dugoj haljini sa četvrtastim rukavima Dolče i Gabana.

Nominovana za najbolju glumicu, Sandra Huler, pokazala je svoj dekolte u haljini po meri Šijapareli sa Kartije nakitom, kao i režiserka filma „Flejmin Hot“, Eva Longorija (u haljini Tamare Ralf). I 92-godišnja Rita Moreno, dobitnica Oskara za najbolju sporednu glumicu 1962. godine, podigla je klasičnu boju na novi nivo sa upečatljivom haljinom od plisiranog materijala Bedglej Miška i rukavicama do lakata.

Eva Longorija, Foto: REUTERS/Aude Guerrucci

Zvezda filma „Barbi“, Margot Robi, napravila je oštar zaokret od svoje karakteristične roze boje koju je nosila tokom cele sezone nagrada, a juče se odlučila za tamnu haljinu na crvenom tepihu koju je dizajnirala kompanija Versaće.

Margot Robi, Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier

Ariana Grande (u kreaciji Đambatista Vali) mogla je da se pojavi na crvenom tepihu u magičnom balonu noseći ogromnu roze haljinu – inspirisana svojom predstojećom ulogom kao „Glinda dobra veštica“ u filmskoj adaptaciji mjuzikla „Zao“ iz 2024. godine. Njena koleginica Sintija Erivo (u odeći Luj Vitona) takođe je bila na visini zadatka, obučena u haljinu koja podseća na zmaja od zelene kože. Njen stilista je navodno opisao njen izgled rekavši: „Zamislite da Elfaba doleti na dodelu Oskara“.

Ariana Grande, Foto: REUTERS/Mario Anzuoni
Sintija Erivo, Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier

Metalik tonovi su bili tema na crvenom tepihu za mnoge kandidate A liste. Florens Pju nosila je haljinu u nijansama metalik srebrne boje brenda Del Kore sa strukturiranim korsetom. Mišel Jeo se poklopila sa Ritom Moreno u paru crnih rukavica u srebrnoj Balensijaga haljini. Šarliz Teron je ulepšala veče u elegantnom srebrnom izdanju brenda Dior.

Florens Pju, Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier
Šarliz Teron, Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier

Broševi su bili aksesoar večeri za muškarce. Simu Liu iz filma „Barbi“ upario je svoj srebrni broš sa elegantnim odelom brenda Fendi, dok je prošlogodišnji dobitnik Oskara za najboljeg sporednog glumca, Ke Hui Kuan, izabrao bordo odelo sa duplim kopčanjem i Kartijer brošem.

Džonatan Ke Kvan, Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier

Drugi muškarci su se odlučili za opušteniji izgled: Bredli Kuper (u Luj Vitonu), Rajan Gosling (u Gučiju), Dvejn Džonson (u Dolče i Gabani), i Robert Dauni Junior (u Sen Lorenu) – svi su izabrali odela bez kravate.

Dvejn Džonson, Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier
Bredli Kuper, Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier
Rajan Gosling, Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier
Robert Džon Dauni Junior, Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier

Ali kandidat za najboljeg glumca Kolman Domingo bio je taj koji je ukrao šou po pitanju muškog izgleda. Obučen u prilagođeno odelo Luj Vitona sa dvostrukim kopčanjem, sa obiljem nakita Dejvida Jurmana, i kao šlag na tortu – prsten koji je pripadao samom Bajardu Rastinu.

Kolman Domingo, Foto: REUTERS/Aude Guerrucci

Ema Stoun, nominovana za najbolju glumicu, izašla je u haljini Luj Viton boje mente sa detaljima od školjke preko tkanine. Uparila je okeanski izgled sa dijamantskom ogrlicom od 30 karata.

Ema Stoun, Foto: REUTERS/Mario Anzuoni
Hejli Stajnfeld, Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier
Anja Tejlor Džoj, Foto: REUTERS/Mario Anzuoni

Izvor: Forbes/N1info.rs/ Simon Melvin, novinarka Forbes