OMILJENI AUSTRKIJSKI PISAC MEÐU BALKANCIMA: Petar Handke odlikovan medaljom časti!

Austrijski savezni predsednik Alexander Van der Bellen (Aleksander Van der Belen) juče je odlikovao tri austrijska dobitnika Nobelove nagrade velikom zlatnom medaljom časti na lenti, među njima i Peter Handke, omiljeni austrijski pisac među Balkancima.

Naime, reč je o najvećoj mogućoj nagradi i priznanju koje Republika Austrija može da dodeli, a juče su trojica nobelovaca Eric Kandel (94), Peter Handke (81) i Anton Zeillinger (78) nagradjeni Velikom zlatnom medaljom časti na lenti za zasluge koju im je uručio predsednik Van der Belen.

Austrijski nobelovci i dobitnici najviseg odlikovanja Republike Austrije:

Erik Kandel (94) rođeni je Bečlija koji je sa porodicom 1939. izbegao u Ameriku,  proslavljen je psihijatar, fiziolog, neuronaučnik i biohemičar, za „Otkrića u vezi sa prenosom signala u nervnom sistemu“ 2000. godine dobio je Nobelovu nagradu za fiziologiju i medicinu.

Proslavljeni psihijatar, fiziolog, neuronaučnik i biohemičar Eric Kandel (94)

Kvantni fizičar Anton Zeilinger (78), rođen u Rid im Inkrajs (Gornja Austrija), 2000. Godine dobio je Nobelovu nagradu za fiziku zajedno sa Alainom Aspektom i Džonom Klauzerom za „Eksperimente sa upletenim fotonima i generalno isprepletenim kvantnim stanjima“.

Kvantni fizičar Anton Zeilinger (78)

Autor Peter Handke (81), rođen je u Grifenu u Koruškoj a godinama živi u Parizu,

za „Uticajno delo koje je jezičkom genijalnošću istraživalo marginalne oblasti i specifičnosti ljudskog iskustva“ 2019. godine dobija Nobelovu nagradu za književnost.

Peter Handke u našem regionu je poznat kao neko koga domaća javnost ceni i poštuje, a ta ljubav je obostrana. Naime, Hankle ima dosta prijatelja u Srbiji, gde je rado viđen gost, a u njegove lične prijatelje ubraja i našeg proslavljenog režisera Emira Kusturicu.

Autor Peter Handke (81)

Kako je bilo za vreme Peterovog boravka na Mokroj Gori pogledajte u snimku kako peva pesmu „Die Mile Lajkovačkom prugom“:

Hanke se vrlo rado odaziva pozivima koji dolaze iz Srbije, te je pre godinu dana bio i gost izdavačke kuće Laguna gde se družio sa ljubiteljima njegovih knjiga:

Tekst: Svetlana Nenadović Glušac

Foto: Peter Lechner/HBF