Nesvakidašnja dešavanja na nebu: Pogledajte vatrenu kuglu koju su snimili Britanci (VIDEO)

Vatrena kugla je mnoge posmatrače ostavila u čudu nakon što je osvetlela nebo iznad delova Velike Britanije.

Meteor je primećen kako proleće vedrim nebom Velike Britanije, a oduševljeni posmatrači su odmah počeli da dele snimke sa svojih mobilnih telefona i sigurosnih kamera na mrežama.

Britanska hidrometereološka služba je bila preplavljena odgovorima nakon što je pozvala posmatrače na Tviteru da podele svoje snimke meteora.

„Meteor upravo proleće nebom Velike Britanije. Ako budete uspeli da snimite, voleli bismo da vidimo snimke“.

Ljudi su nakon proletanja počeli masovno da dele video snimke, a najveći broj dolazi iz Londona, Hartfordšira i Vulverhemptona, gde je vatrena lopta na tamnom nebu bila najuočljivija, prenosi „Gardijan„.

„U tom trenutku sam isključila računar i pogledala kroz prozor. Bio je savršen trenutak. Uopšte nije izgledala kao zvezde padalice koje sam ranije viđala. Ova je delovala kao da je baš blizu“, kaže žena koja je napravila jedan od snimaka.

„Izgledao je ogromno. Narandžaste boje, sa plamenom koji se pozadi vuče kao rep.“, dodaje.

Snimci su počeli da pristižu iz cele zemlje, a mnogi tvrde da se radi o jednoj od najvećih vatrenih lopti koje su u životu videli.

Meteori su komadi krhotina iz svemira koje ulaze u Zemljinu atmosferu brzinom od oko 70 kilometara u sekudni, a svetlosna pojava nastaje jonizacijom atmosfere kroz koju prodiru.

U Velikoj Britaniji je raspoređeno oko 186 kamera koje detektuju meteore na nebu i šalju podatke Globalnoj meteorskoj mreži.

Kamere su tokom prošle godine zabeležile 1.614.338 meteora, ali nijedan nije bio tako jasno vidljiv kao ovaj, prenosi „Independent“.

Izvor: Nova.rs