NEPOŠTOVANJE AUTORSKIH PRAVA: Supruga Tome Zdravkovica srušila jutjub kanal najveće izdavačke kuće u Hrvatskoj

Supruga pokojnog Tome Zdravkovića prijavila je Jutjub kanal najpoznatije hrvatske izdavačke kuće Croatia Records, koja je svojevremeno bila jedna od vodećih u Jugoslaviji, prenosi 24sata.hr. 

Ova izdavačka kuća prvo je pomislila da im je kanal hakovan, ali drugi izvori su potvrdili da je problem nastao zbog izdavanja neodobrenih albuma sa kompozicijama pokojnog Zdravkovića. 

Problemi sa Croatia Records su krenuli prošle godine, kad je u naš tim došla porodica pokojnog Tomislava Zdravkovića. Istog dana smo tražili od gospođe Gordane Zdravković sve ugovore koje poseduje s izdavačima i naišli na velike probleme. Croatia Records je izdao više albuma bez autorskih dozvola što je krivično delo. Pa smo tako naišli na album (vinil, CD) gospođe Amire Medunjanin s 12 sinhronizovanih kompozicija Tome Zdravkovića (album „Za nju i njega“) bez ijedne jedine autorske dozvole, što se po zakonu o autorskim pravima vodi kao krivično delo – ispričao je za portal „Ravno do dna“ Mirko Ćajić u ime firme Connect Network, koja se bavi zaštitom vlasnika autorskih prava, među kojima je i porodica Tome Zdravkovića. 

Iz Croatia Recordsa objasnili su da pored tog kanala, imaju još mnoge, kao i da njihovi pravni timovi već uveliko rade na rešavanju ovog slučaja. 

Mi kao firma imamo 50 YouTube kanala te je jedan od njih napadnut zbog tri pesme. Pokazali smo ugovore u Londonu i to je trebalo biti rešeno, ali onda je kanal pao. Naši ljudi u Londonu čine čuda da se kanal vrati, ali je jako komplikovano. Verujem da će šteta biti minimalna – govori Želimir Babogredac, vlasnik diskografske kuće Croatia Records i dodaje da mu se ne dopada što je Ćajić istupio kao zaštitnik porodice Zdravković.

Radi se o čoveku koji se predstavlja kao zastupnik a to nije. Mi smo ga uvek ignorisali jer on nije legitimni zastupnik porodice. Jednostavno, on nije naš nivo – zaključuje Babogredac.

Inače, Croatia Records, nekada Jugoton, jedna je od vodećih izdavačkih kuća u regionu, a na njihovim Jutjub kanalima nalaze se spotovi i pesme brojnih pevača poput Miše Kovača, Josipe Lisac, Crvene jabuke, Magazina i mnogih drugih. 

Izvor: 24sedam.rs/24sata.hr.