NAKON 50 GODINA PONOVO NA MESECU: Američka privatna letelica sletela na mesec (VIDEO)

„Odysseus“je prva letelica lansirana iz SAD koja je sletela na površinu Meseca posle misije „Apollo 17“ 1972. godine.

Lunarni lender „Odysseus“(Odisej) postao je prva svemirska letelica američke proizvodnje koja je sletela na Mesec u poslednjih 50 godina i počeo je da šalje podatke, saopštila je američka kompanija „Intuitive Machines“.

Kompanija je navela da su inženjeri morali da prevaziđu probleme sa navigacijom kako bi izveli veoma teško sletanje, kao i da se uskoro očekuju prve fotografije lendera sa površine Meseca, javio je Si-En-En (CNN).

Američka svemirska agencija NASA objavila je na platformi X da je lender bez posade sleteo na površinu Meseca i da se u letelici nalaze instrumenti NASA-e, čiji će podaci omogućiti pripremu budućih istraživanja Meseca sa ljudskom posadom.

Misija lendera „Odisej“ ima za cilj da proceni okruženje južnog pola Meseca pre nego što, prema planu, na Zemljin satelit ode misija NASA-e sa posadom, krajem 2026. godine.

Američka lunarna misija prošlog meseca nije uspela, pošto je svemirska letelica „Peregrine One“, lansirana u januaru sa ciljem sletanja na Mesec, uništena iznad Pacifika jer se suočila sa problemima curenja pogonskog goriva.

Tu misiju je organizovala američka privatna kompanija Astrobotik.

Odysseus“ je prva letelica lansirana iz SAD koja je sletela na površinu Meseca posle misije „Apollo 17“ 1972. godine.

Izvor: Nova.rs/Tanjug