NAKON 5 GODINA PUŠTEN IZ ZATVORA: Džulijan Asanž -osnivač „Vikiliksa“ napustio Veliku Britaniju!

Vikiliks je saopštio da je njegov osnivač Džulijan Asanž napustio britanski zatvor i odleteo iz Velike Britanije, nakon što su tužioci u SAD izjavili da bi on trebalo ove sedmice da prizna krivicu za kršenje američkog zakona o špijunaži, u sporazumu koji bi mogao da mu omogući da se vrati kući u Australiju.

Američki tužioci naveli su u sudskim dokumentima da je Asanž pristao da prizna krivicu po jednoj tački optužnice za zaveru radi pribavljanja i obelodanjivanja poverljivih dokumenata američke nacionalne odbrane, prema podnescima američkog Okružnog suda za Severna Marijanska ostrva, preneo je Rojters.

Asanž bi trebalo da bude osuđen na saslušanju na ostrvu Sajpan u sredu u 9 sati po lokalnom vremenu.

Verovatno će mu biti pripisano vreme koje je već odslužio i neće dobiti novu zatvorsku kaznu, navodi Rojters.

Vikiliks je 2010. objavio stotine hiljada poverljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima Vašingtona u Avganistanu i Iraku, što je najveći bezbednosni incident te vrste u američkoj vojnoj istoriji, uz niz diplomatskih depeša.

Asanž je optužen za vreme administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa zbog masovnog objavljivanja tajnih američkih dokumenata, koje je procurila Čelsi Mening, bivša analitičarka američke vojne obaveštajne službe koja je takođe krivično gonjena po Zakonu o špijunaži.

U više od 700.000 dokumenata bilo je diplomatskih depeša i izveštaja sa bojnog polja, kao što je video snimak iz 2007. na kojem je američki helikopter Apač pucao na osumnjičene pobunjenike u Iraku, i ubio desetak ljudi, uključujući dvoje novinara Rojtersa. Taj video je objavljen 2010.

Oglasila se Stela Asanž: Deca još ne znaju da je Džulijan izašao iz zatvora, vikaće sa krovova kad im kažem

Supruga osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža – Stela Asanž izjavila je danas da njihovo dvoje dece još ne znaju da će on biti oslobođen.

Ona je rekla da niko neće moći da spreči decu, staru pet i sedam godina da „viču sa krova“ kada budu saznali, prenosi Gardijan i podseća da odluku o oslobađanju treba da potpiše sudija. Kako je rekla, ona im „polako i postepeno saopštava informacije“.

„Ipak, oni su veoma uzbuđeni što su u Australiji“, rekla je Stela i dodala da su nedavno doputovali iz Londona.

Asanžova supruga, inače advokat, dodaje da je do napretka u procesu došlo kada je Viši sud u Londonu počeo da razmatra njegovu ustavnu odbranu.

„Tada smo videli iskorak u odnosu na dogovor između strana“, rekla je ona i dodala da je „ograničena“ u pogledu onoga što može da kaže o načelnom sporazumu sa Ministarstvom pravde SAD.

Ipak potvrdila je da sporazum uključuje izjašnjavanje Asanža da je kriv po jednoj optužbi, koja se odnosi na Zakon o špijunaži. Upitana da li će biti slobodan čovek, Stela Asanž je ponovila da to mora da potpiše sudija na Severnim Marijanskim ostrvima.

„Kada sudija to potpiše, onda je to formalno stvarno“, rekla je ona.

Džulijan Asanž je pristao da se izjasni krivim po jednoj optužbi za zaveru radi dobijanja i obelodanjivanja informacija o nacionalnoj odbrani. Godinama je američka vlada tvrdila da su fajlovi Vikiliksa – koji su otkrili informacije o ratovima u Iraku i Avganistanu ugrozili živote.

On je optužen u SAD za vreme administracije Donalda Trampa, a tužioci su prvobitno želeli da mu sude po 18 tačaka.
Većina njih je bila u skladu sa Zakonom o špijunaži iz 1917. godine, koji u velikoj meri kriminalizuje pogrešno rukovanje državnim zapisima „koji se odnose na nacionalnu odbranu“ SAD.

Stela Moris i Džulijan Asanž Foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Ovako danas izgleda Džulijan Asanž: Osnivač „Vikiliksa“ napustio Veliku Britaniju, stiže na teritoriju SAD

Džulijan Asanž, osnivač „Vikiliksa“, napustio je zatvor u Velikoj Britaniji nakon što je pristao na dogovor o priznanju krivice sa Sjedinjenim Američkim Državama. On se sada uputio ka američkom pacifičkom ostrvu Sajpan, na Marijanskim ostrvima, gde se očekuje da će se u sredu izjasniti krivim po jednoj tački optužnice u okviru sporazuma o priznanju krivice.

Kada bude proglašen krivim po jednoj tački optužnice, očekuje se da će sud računati vreme koje je već proveo u zatvoru i da neće dobiti novu zatvorsku kaznu.

Po tom sporazumu, on je nakon priznanja krivice slobodan čovek.

Američki tužioci naveli su u sudskim dokumentima da je Asanž pristao da prizna krivicu po jednoj tački optužnice za zaveru radi pribavljanja i obelodanjivanja poverljivih dokumenata američke nacionalne odbrane, prema podnescima američkog Okružnog suda za Severna Marijanska ostrva.

Asanžov „Vikiliks“ je 2010. objavio stotine hiljada poverljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima Vašingtona u Avganistanu i Iraku, što je najveći bezbednosni incident te vrste u američkoj vojnoj istoriji, uz niz diplomatskih depeša.

Australijski premijer Entoni Albaneze izjavio je da želi da se Džulijan Asanž (52) vrati u rodnu Australiju.

Albaneze je rekao pred australijskim parlamentom da se slučaj protiv osnivača „Vikiliksa“ dugo odugovlačio, da je sada oslobođen iz zatvora i da želi da se Asanž sada vrati kući u Australiju.

Džulijan Asanž Foto: EPA-EFE/WIKILEAKS/HANDOUT

Izvor: Tanjug/ Nova.rs