Makron na samitu COP26 u Egiptu: Ne smemo žrtvovati borbu protiv klimatskih promena zbog rata u Ukrajini

„Ruska agresija protiv Ukrajine ne samo što je donela rat na evropsko tle, već je i celom svetu donela neizvesnost i napetosti“, rekao je Makron na skupu u Šarm El Šeiku, dodavši da ovaj sukob donosi „poteškoću za poteškoćom“, naročito afričkom kontinentu i regionu Mediterana, preneo je BBC.

Prema njegovim rečima, ukrajinska kriza, koja je izbila samo nekoliko meseci posle kovid-pandemije, može mnoge navesti da kažu kako imaju svoje prioritete na koje se moraju fokusirati.

„Ali istovremeno vidimo da su mnoge zemlje pogođene posledicama rastakanja klime, pa moramo pokazati da je klimatska uzbuna živa i zdrava i da je zaista ovde među nama“, rekao je Makron.

On je ukazao da svet ne sme žrtvovati svoje obaveze u vezi sa ovim problemom, što se naročito odnosi na bogate zemlje, među kojima je i Francuska, a takve zemlje, posebno evropske, moraju se držati svojih nacionalnih strategija za redukciju emisije gasova staklene bašte.

Ekonomije, dodao je Makron, moraju sa uglja biti preusmerene na druge energente, pri čemu pomoć zemljama u razvoju takođe mora biti prioritet, a Francuska neće podržavati nikakva podmorska istraživanja za izvorima nafte.

Prema rečima predsednika Francuske, ne sme se zaboraviti da je borba sa klimatskim promenama tesno vezana za biodiverzitet i da je priroda najbolji saveznik čoveku u ostvarivanju njegovih ciljeva.

Francuski predsednik je takođe upozorio da se poverenje u svetske lidere ne sme urušiti kada se radi o klimatskim promenama i pozvao je te lidere da izbegnu „podele“ u vezi sa životnom okolinom i drugim pitanjima kao što je rat.

„Moramo se pomiriti sa konceptom finansijske solidarnosti“, rekao je Makron i pozvao zemlje da učine ono na šta su se obavezale pre 12 godina – da pomognu u sakupljanju 100 milijardi dolara godišnje na ime pomoći siromašnijim zemljama da se adaptiraju na klimatske promene.

Prema njegovim rečima, zemlje članice UN su trenutno bliže cifri od 50 miliona, ali se to može promeniti.

„Dalje od ovih brojki, moramo poduzeti konkretne akcije i izaći sa partnerstvima koja će isporučiti ovu (klimatsku) pravdu“, rekao je Makron.

Takođe je rekao da želi da vidi više rada na „izmeni pravila“ međunarodnih banaka, poput Međunarodnog monetarnog fonda, kako bi se obezbedilo više finansija za nacije koje su ranjive na klimatske promene.

Izvor: Beta / via N1