LUKSUZNO ISKUSTVO ZA LJUBITELJE POPULARNOG NAPITKA: Starbaks predstavio kafu s maslinovim uljem

Iako u njihovoj zemlji postoji izuzetna tradicija ispijanja kafe, Italijani će sada imati priliku da isprobaju nešto drugačiji napitak. Naime, posle najrazličitijih ukusa koje je ponudio ljubiteljima kafe, „Starbaks” predstavlja napitak sa ekstra devičanskim maslinovim uljem.

Asortiman napitaka pod nazvom koji asocira na ulje – Oleato, sadrži ekstra devičansko maslinovo ulje „Partana”, najpre u sredu dolazi u Italiju, u SAD će biti dostupan na proleće, a do kraja godine stiže u Veliku Britaniju, Japan i na Bliski istok. Postoji pet ukusa, uključujući late sa ovsenim mlekom, pri čemu „Starbaks” tvrdi da je inspirisan italijanskim običajem da se kašika maslinovog ulja uzima svakog dana. Hauard Šulc, čovek koji je transformisao „Starbaks” iz regionalnog lanca u međunarodni biznis i koji se povlači sa mesta privremenog izvršnog direktora sledećeg meseca, rekao je da je ideja za kafu sa maslinovim uljem podstaknuta jednim putovanjem na Siciliju prošle godine.

Bio sam apsolutno zapanjen jedinstvenim ukusom i teksturom nastalim kada je ekstra devičansko maslinovo ulje ‚Partana‘ dodato u ‚Starbaks‘ kafu. I u toplim i u hladnim napicima od kafe, ono je napravilo neočekivan, baršunast, puterast ukus koji je poboljšao kafu i koji se lepo zadržava na nepcu”, rekao je Šulc, prenosi RTS.

Naravno, biće ljudi koji će reći: ‚Maslinovo ulje u kafi?‘ Ali dokaz je u šoljici. Za više od 40 godina, ne mogu da se setim trenutka kada sam bio više uzbuđen, više oduševljen”, kaže Šulc.

Ejmi Dildžer, koja radi na razvoju „Starbaksovih” napitaka, pretvorila je njegovu ideju u niz pića. Za inspiraciju je potražila ideje kao što su grčki jogurt sa malo maslinovog ulja ili sladoled od maslinovog ulja i morske soli. Dodavanje ekstra devičanskog maslinovog ulja, kako kaže, pri kuvanju na pari ili mućkanjem sa ovsenim mlekom stvara „luksuzno iskustvo puno teksture koje je slično onom koje pruža punomasno mleko”.

Izvor: Politika.rs