ISTANBUL: Ulazak u Aja Sofiju počinje da se naplaćuje od januara 2024. godine

Turisti koji u 2024. godini budu želeli da posete jedan od najpoznatijih istorijskih spomenika u Istanbulu, Aja Sofiju, moraće da plate ulaz u svetinju, navodi se u saopštenju turskog ministra kulture Mehmeta Nurija Ersoja.

Jedan od najpopularnijih spomenika kulture Aja Sofija u Istanbulu, godinama je bila muzej, a u džamiju je pretvorena 2020. godine.Turski ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoj, istakao je da će se Aja Sofija renovirati i da će po preporuci Uneska od 15. januara 2024. godine, plan poseta za turiste biti izmenjen.

Aja Sofija

Još nije odlučeno kolika će biti  cena ulaznica, ali je naglasio da je cilj da se ograniči broj posetilaca. Muslimanima koji u Aja Sofiju odlaze na molitve ulaz se neće naplaćivati, a takođe će za turske državljane ulaz biti besplatan.

Novina je i da turisti koji posećuju ovu svetinju neće morati da izuvaju cipele. Za obilaske sa vodičem turisti će koristiti slušalice, a biće im ponuđena priča na 17 jezika sveta. Aja Sofija će i dalje biti zatvorena za posetioce u vreme molitvi.

Izvor: RTS.rs, HELLAS POSTS