Lisabon proglašen za najisplativiju destinaciju na svetu – pogledajte i zbog čega! (VIDEO)

Već 16 godina zaredom britanski The Post Office pravi listu evropskih gradova koji pružaju najveću vrednost ponude za uloženi novac, a ove je godine to portugalska metropola Lisabon.

Tim Post Office-a računa i upoređuje prosečnu cenu vikend-boravka u gradu za dva noćenja u hotelima s tri zvezdice, a tome pridodaje i cenu obilaska neke top turističke atrakcije, razgledanje turističkim autobusom, kao i cenu javnog prevoza, te hrane i pića.

Foto: Freepik.com

Lisabon, koji je prošle godine proglašen najsretnijom destinacijom na svetu, ovog je leta pravo mesto za sve one koji žele da provedu neverovatan mini odmor ili produženi vikend u gradu bez trošenja mnogo novca.

Foto: visitlisboa.com

Ovo mesto za odmor našlo se na vrhu lestvice najjeftinijih gradskih odmora u Evropi, što je poticaj za turiste, koji već hrle u Lisabon zbog njegovog nadaleko čuvenog noćnog života, prelepih plaža i ukusne hrane. Iz perspektive turista, cene u glavnom gradu Portugala uglavnom nisu podlegle uticaju inflacije i krize troškova života, te su porasle samo 2% u odnosu na prošlo leto.

Mosteiro de Alcobaça / Foto: visitlisboa.com

Cene su manje za trećinu od onih u najskupljim evropskim gradovima

Na primer… Dve noći u hotelu s tri zvezdice u proseku iznose oko 140 eura, što je samo 5% više u odnosu na 2022. godinu, kada se uporedi sa rastom cena od preko 20% u svakom drugom gradu sa liste destinacija. Zapravo, cene u Lisabonu bile su manje za trećinu od onih u najskupljim evropskim gradovima poput Venecije i Amsterdama.

Arrabida / Foto: visitlisboa.com

Lisabon je odlična destinacija koju treba posetiti iz više razloga…

Grad je pomalo nasumično smešten na neravnom krajoliku na zapadnoj obali zemlje, pružajući mnogo raznolikih i fascinantnih panorama koje treba videti. Prema legendi, Lisabon je jedan od najstarijih gradova na svetu, a osnovao ga je Odisej na svom povratku i Trojanskog rata.

Sintra / Foto: visitlisboa.com

Titulu najskupljeg grada u Evropi zauzeo je Amsterdam, u kojem za vikend treba izdvojiti 835 evra, a među najskupljima su i Pariz, Venecija, Ženeva, Belfast i London. Dubrovnik je zauzeo prvo mesto na listi gradova s najskupljim ulaznicama za kulturne i istorijske znamenitosti.

Foto: visitlisboa.com

Popis najisplativijih evropskih gradova u 2023., počevši od najjeftinijeg: Lisabon (Portugal) slede: Vilnius (Litvanija), Krakow (Poljska), Atina (Grčka), Riga (Letonija), Porto (Portugal), Zagreb (Hrvatska), Budimpešta (Mađarska), Varšava (Poljska) i Lille (Francuska).

Ajuda National Palace / Foto: visitlisboa.com

Svet Dijaspore

Izvor: Index.hr