KUPCI SU SE UVREDILI, SLIKE SU UKLONJENE: „Zara“ žali zbog kampanje „The Jacket“ koja je izazvala burne reakcije na internetu

Nakon talasa negodovanja na društvenim mrežama, protesta i poziva na bojkot „Zare“, španska modna kuća, u kratkom saopštenju, kaže da „žali“ zbog „nesporazuma“ u vezi sa reklamnom kampanjom koja je kritikovana zbog korišćenja fotografija koje liče na slike iz rata u Pojasu Gaze.

„Zara“ je povukla seriju reklamnih fotografija nakon burnih reakcija na društvenim medijima i pritužbi britanskom nadzornom telu za oglašavanje. Jedna slika prikazuje manekenku koja drži lutku umotanu u belu plastiku.

Kako iz „Zare“ navode u objavi na Instagramu, neki kupci videli su „nešto što je daleko od onoga što je zamišljeno kada su vizuali nastali“.

Brojni korisnici društvenih medija, najviše na Iksu, nekadašnjem Tviteru, pozvali su na bojkot lanca prodavnica modnih proizvoda.

U „Zari“ ističu da je kampanja, koja predstavlja liniju Atelier, „osmišljena u julu, a fotografije su nastale u septembru“.

Hamas je 7. oktobra započeo napad na Izrael, u kojem je ubijeno 1.200 ljudi. Izrael je pokrenuo uzvratne napade na Gazu, za koje Ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas na toj teritoriji, kaže da su usmrtili oko 18.400 ljudi.

Kampanja pod nazivom „The Jacket“ (Jakna) sastojala se od više fotografija na kojima je manekenka prikazana usred napuklog kamenja, oštećenih statua i slomljenih gipsanih ploča.

Neki su na društvenim mrežama sugerisali da su fotografije slične slikama koje već nedeljama stižu iz Gaze. Međutim, u „Zari“ kažu da je kampanja predstavila „seriju slika nedovršenih skulptura u ateljeu vajara i da je kreirana sa jedinom svrhom da prikaže zanatsku odeću u umetničkom kontekstu“.

Foto: Zara/Instagram

U saopštenju objavljenom nekoliko dana nakon prvih negativnih komentara, kompanija ističe:

Nažalost, neki kupci su se osetili uvređenim ovim slikama, koje su sada uklonjene, i videli su u njima nešto što je daleko od onoga što je zamišljeno kada su napravljene. ‚Zara‘ žali zbog tog nesporazuma i ponovo potvrđujemo naše duboko poštovanje prema svima“.

U novembru, kompanija M&S uputila je izvinjenje nakon što je optužena da je na Instagramu objavila fotografiju na kojoj su zapaljeni šeširi za božićnu zabavu u bojama palestinske zastave. Slika, preuzeta iz božićne reklame nastale u avgustu, prikazuje papirne kape crvene, zelene i srebrne boje kako gore u kaminu.

Britanska Uprava za standarde u oglašavanju (ASA) saopštila je da je primila 116 žalbi na reklamu kompanije M&S. „Zarina“ kampanja dovela je do 110 žalbi podnetih ovom regulatornom telu, preko društvenih medija i TV-a, koje su trenutno u razmatranju.

Izvor: RTS.rs