KAKAV CAR! Leti borovnice, zimi žabe, Marko iz Busovače odlično zarađuje od svog rada! (VIDEO)

Marko Jurešić iz Busovače, u Bosni i Hercegovini, godinama bere borovnice,  a od ovog posla za mesec dana može da zaradi toliko da kupi polovni automobil. Ovaj čovek se pita zašto mnogi besposličari ne žele da rade posao branja šumskih plodova od kojih je on napravio kuću, kupio tri automobila, odgojio četvoro dece.

Priču o njemu objavio je Srećko Stipović na svom Jutjub kanalu koji kaže da su borovnice, najcenjenije šumsko voće, nikada nisu ranije stigle, a nikada im i cena nije bila veća.

„Teško smo pronašli Marka na busovačkoj planini na mestu gde bere borovnice čija je cena stigla na deset evra za kilogram. Kada radi grebenom, Marko dnevno može nabrati i po stotinu kilograma. Neverovatno je da velike količne borovnice u šumama jednostavo propadnu jer ih nema ko ubrati“, navodi Srećko koji je sa Markom proveo jedan dan na busovačkoj planini u berbi borovnica.

„Kada kažem 20 maraka, oni mi kažu: ‚Skupe su‘. Rekao bih im: ‚Ajd sa mnom! Probaj nabrati kilo na ovoj strani, pa ćeš reći da nije skupo ni 200 maraka'“, priča Marko dok na strmini vešto stoji i bere ovo voće.

Ručno branje boravnice je jako teško, Marko ima problem sa leđima. Često pre branja popije lekove, a na jesen ide na operaciju kičme u Mostar. Medjutim, i pored toga oko 10-15 kilograma nabere kao od šale, a za jedan dan može da nabere i do 100 kila.

Pre nego što je počeo da bere, živeo je kao podstanar. Razmišljao je čak da ode u Nemačku ili neku drugu zemlju. Međutim, već dugo mu to ne pada na pamet.

„Razmišljao sam da idem u Nemačku kada nisam imao ništa. Bio sam podstanar. Ali onda sam krenuo brati. I sada sam svoj gazda. Ustanem kada hoću, radim koliko hoću, odem kući kad hoću“, naglašava Marko.

U šumi često vidi i divlje životinje. Bude srna, ali i, kako kaže, poneki medo.

„Bude medo. Ali medo ode svojim putem… Borovnice beru mnogi iz ovog mesta, på i penzioneri. Imaju ljudi penziju, ali beru. Šta je njima ta penzija?! Dadnu za lekove, kupe ulje… A ovo ovde je džaba. Bereš koliko možeš, propašće svakako…“, naglašava on.

Marko će, kada prođe sezona borovnica, brati brusnice, a zimi su „na tapetu“ žabe. Posla uvek ima., samo ne razume zašto neki neće da rade.

„Ne znam što neće raditi, možda im je lakše kada nešto dobiju za džabe“, kaže Marko.

Izvor: Youtube / Srećko Stipović // Mondo