ISTORIJSKI TRENUTAK: Francuska prva u svetu u Ustav uvela pravo na dobrovoljni prekid trudnoće

Poslanici oba doma Parlamenta Francuske su svečano u Versajskoj palati kod Pariza proglasili da je pravo na dobrovoljni prekid trudnoće uvedeno u Ustav čime je Francuska postala prva država u svetu koja je to uradila.

Ukupno je 780 poslanika donjeg i gornjeg doma Parlamenta u svečanoj sali u Versaju proglasilo da se u Član 34. Ustava upiše: „Zakonom se utvrđuju uslovi pod kojima se ostvaruje sloboda zagarantovana ženama da pribegnu dobrovoljnom prekidu trudnoće”.

Samo 72 poslanika su bila protiv.

To istorijsko glasanje, četiri dana pre 8. marta, Međunarodnog dana prava žena pozdravljeno je ovacijama.

Predsednik Francuske Emanuel Makron čija vlada je predložila ovu izmenu pozdravio je to kao „francuski ponos” i „univerzalnu poruku”.

Slavimo zajedno ulazak nove garantovane slobode u Ustav”, napisao je Makron u poruci na mreži X. ;

Ranije je premijer Gabrijel Atal rekao da Francuska ustaje i stavlja se na čelo napretka u vreme kada su prava žena napadnuta širom sveta.

To je „prva ustavna odredba tako eksplicitna na tu temu, ne samo u Evropi, već i u svetu”, rekao je uoči glasanja Li Hoktor, stručnjak Centra za reproduktivna prava, američke organizacije koja brani pravo na pobačaj.

Vatikan je ponovio danas, na dan ovog istorijskog glasanja, da je protiv „svakog prava na ukidanje ljudskog života”.

Dobrovoljni prekid trudnoće je u Francuskoj legalizovan 1975. godine, četiri godine posle apela u kojem su 343 žene, među kojima glumice Žana Moro, Katrin Denev i spisateljice Simon de Bovoar, Margerit Diras i Fransoaz Sagan priznale da su imale pobačaj.

Izvor: Politika.rs/Beta