BLAM SA FEJK FOTKOM: Trampove pristalice napravile skandal sa lažnom fotkom koju napravila veštačka inteligencija

Pristalice bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa generišu pomoću veštačke inteligencije lažne slike glasača koji navodno podržavaju Trampa i dele te fotografije na mrežama kako bi podstakli Afroamerikance da na predstojećim predsedničkim izborima glasaju za republikance, piše BBC.

Taj medij navodi da je otkrio desetine lažnih fotografija koje prikazuju Afroamerikance kako pružaju podršku bivšem predsedniku, ali dodaje da za sada nema dokaza koji direktno povezuju te slike sa Trampovom kampanjom.

Suosnivač organizacije Black Voters Matter, grupe koja podstiče Afroamerikance da izađu na izbore, izjavio je da lažne gotografije Trampa okruženog svojim pristalicama iz zajednice Afroamerikanaca podstiču „strateški narativ“ koji je osmišljen da prikaže da je Tramp popularan u zajednici Afroamerikanaca.

Fejk fotka Donald Trampa / Foto: AI-GENERATED IMAGE/Preuzeto sa BBC

Slike koje je generisala veštačka inteligencija koje je otkrio BBC, po svemu sudeći kreiraju i dele birači, pristalice republikanaca, navodi BBC i dodaje da je među njima je Mark Kej i njegov tim koji vode jednu radio emisiju na konzervativnoj radio stanici na Floridi.

Oni su kreirali fotografiju nasmejanog Trampa orkuženog Afroamerikancima i podelili je na Fejsbuk profilu Marka Keja koji ima više od milion pratilaca, navodi BBC.

Izvor: Tanjug/via Nova.rs