Film „Sveta Petka – Krst u pustinji“ premijerno u evropskim bioskopima

Film „Sveta Petka – Krst u pustinji“ premijerno će biti prikazan u Beču u petak, 30. septembra, u bioskopu Cineplexx Millennium City, u terminu od 19:30 časova. Premijeru u Austriji će svojim prisustvom uveličati glavna glumica Milena Predić, režiser filma Hadži-Aleksandar Đurović i autorka knjige „Petkana“, po kojoj je film snimljen, Ljiljana Habjanović Đurović.

Nakon svečane premijere u Beču, film nastavlja da se prikazuje na redovnom repertoaru bioskopa Cineplexx Millennium City, Donau Zentrum i Lugner Kino. Austrijska publika će imati priliku da pogleda film „Sveta Petka – Krst u pustinji“ i u Cineplexx bioskopima širom zemlje 2. oktobra.

Film će takođe biti prikazan 1. i 2. oktobra u odabranim bioskopima Nemačke, kao i u Češkoj republici i na Malti. Tokom meseca oktobra film će biti prikazan i u Švajcarskoj, Belgiji, Luksemburgu i Švedskoj.

Film prati život pobožne devojke Paraskeve, gde upoznajemo njen put od obične devojke do najvoljenije i najpoštovanije Svetiteljke Pravoslavlja. Mlada Paraskeva napušta svoj život među ljudima u gradu Konstantinopolju i odlazi u Jordansku pustinju gde provodi narednih četrdeset godina svog života boreći se sa iskušenjima, gresima i unutarnjim demonima. Bočna priča nam govori o dve žene (arapkinji Zejnebi iz beduinskog plemena i Paraskevi) koje potiču iz različitih kulturnih, socijalnih i verskih sredina, ali dele iste ljudske emocije, vrednosti i stvaraju neobično prijateljstvo svojim čistim srcima. Tokom boravka u pustinji, Zejneba je Paraskevin jedini prijatelj, ali i ogledalo i odraz spoljnjeg sveta koji je Paraskeva napustila. Ova priča nam govori kako ljudi mogu da pobede svoje slabosti. Teme filma su univerzalna moralna pitanja čovečanstva, što ga čini aktuelnim i danas, bilo gde na svetu.

Pored Milene Predić u glavnoj ulozi, u filmu uloge tumače i Milica Stefanović, Filip Hajduković, Jadranka Selec, Daniel Sič, Branislav Tomašević, Andrej Šepetkovski, Mladen Sovilj i mnogi drugi.

Ulaznice će sredinom sledeće nedelje biti puštene u prodaju na blagajnama bioskopa, kao i onlajn na zvaničnim bioskopskim stranicama. Kompanija Adria Film će od svake prodate ulaznice za projekcije koje se održavaju u Beču donirati po 1 eur za obnovu hrama Rođenja Presvete Bogorodice (Srpske Pravoslavne Crkve) u šesnaestom bečkom okrugu.

Foto: promo