„Käserei Gloggnitz“ odbacila optužbe – međutim, kajmak, jogurt i sir povučeni iz prodaje

Kako su austrijski mediji u petak javili, navodno su mlečni proizvodi mlekare „Käserei Gloggnitz“ kontaminirani bakterijom listerija. Kompanija je u subotu kategorički odbacila te optužbe, „Nismo mi krivi“ – rekao je u subotu Ivan Veličić iz mlekare „Käserei Gloggnitz“ za APA (Austria Press Agentur).

Nakon što je u petak povukla iz prodaje kajmak, jogurt i sir,  „Käserei Gloggnitz“ (opština Neukirchen), istraga je nastavljena i preko vikenda.

Predhodna istraživanja u vezi sa osam slučajeva oboljevanja od bakterije listerija u Beču od 2020, od kojih su tri sa smrtnim ishodom, kako tvrdi AGES (Österreichische Agentur für Gesundheit und Ernährungssicherheit), ukazuju na firmu iz Donje Austrije. Firma odbacuje te optužbe, „Nismo mi krivi“ – rekao je u subotu Ivan Veličić iz mlekare „Käserei Gloggnitz“ za APA.

Bakterija listerija otkrivena u jednom bečkom restoranu

„Firma se redovno proverava, inspektor za hranu je kod nas jednom mesečno“ – rekao je Veličić za APA. Sopstveni nalazi su bili neupadljivi. Bakterija listerija je bila pronađena u jednom restoranu u Beču u kome se nude i mlečni proizvodi firme „Käserei Gloggnitz“.

Proizvodnja u „Käserei Gloggnitz“ je nastavljena, rekao je Veličić. Glavnu kupci su veletrgovci, ali se proizvodi plasiraju i direktno. Kako je navedeno na sajtu ove mlekare, kompanija se bavi proizvodnjom kajmaka, sira, jogurta i paprika punjenih sirom, po tradicionalnoj recepturi iz Srbije.

Foto: Käserei Gloggnitz / Facebook

Kako se dalje navodi u izveštaju APA, mlekara „Käserei Gloggnitz“ je u petak opozvala iz prodaje kajmak, jogurt i krem sir i navela da te proizvode ne treba konzumirati – „Razlog je moguća opasnost po zdravlje zbog kontaminacije bakterijom listerija-monocitigenes“ – saopšteno je tada.

Rutinske klaster analize koje je sprovela Agencija za zdravlje i bezbednost hrane (AGES), otkrile su da su svih osam slučajeva oboljevanja koja su se javila od 2020. godine do sada – obolela upravo od identičnog soja bakterije listerija. Prema AGES-u, izvor bolesti izvazvane bakterijom listerija je tek sad pronađen.

Nadzorni organ za hranu Donje Austrije pokrenuo je mere, te kompanija sad povlači proizvode koji su već isporučeni, dok će novoproizvedeni produkti moći da se plasiraju na tržište tek nakon negativnog izveštaja sa testiranja na bakteriju listerija, kao i nakon odobrenja od strane organa za nadzor hrane.

U Donjoj Austriji nadzor nad hranom vrši Odeljenje za veterinarske poslove i kontrolu hrane.

„Ukoliko se tokom inspekcije otkriju nedostaci, od pomenute komanije će se tražiti da otkloni utvrđene nedostatke. U zavisnosti od težine otkivenih nedostataka, biće sprovedene dalje provere ili mere koje mogu da dovedu do zatvaranja kompanije“ – rekla je Christina Riedl, šefica Odeljenja za veterinarske poslove i kontrolu hrane.

Intervali po kojima deluje inspekcija i kiterijume u nadzoru prehrambenih preduzeća propisuje Ministarstvo zdravlja (Gesundheitsministerium).

Izvor: krone.at