Evo zašto nakon Audija i BMW menja nazive svojih modela

Posle Audija koji je nedavno najavio radikalne promene naziva svojih modela i zbunio sve, sada i BMW najavljuje određene promene. Novu nomenklaturu će prvi preuzeti Serija 1 i krosover X3, a potom i još nekoliko modela minhenske kompanije.

Prvo nas je Audi totalno zbunio najavom da menja nazive svojih važnih modela (više o tome ovde), a sada je i BMW rešio da, kako kažu, malo pojasni svoje nazive.

BMW je jedan od onih proizvođača koji su aktivni na svim poljima. Iako je snažno zagrizao u elektrifikaciju pa ima pristojnu ponudu električnih i plug-in hibrida, bavarski proizvođač se ne odriče benzinaca i dizelaša. Ako tome dodamo i opcije xDrive pogona, kao i GT i sportske M modele, jasno je da se radi o složenoj ponudi koju je teško učiniti jasnom i preglednom.

Ilustracija: Fotos: Shutterstock/Helga King/BMW

Upravo su električni modeli sa slvom „i“ u prefiksu  dodatno zakomplikovali ponudu. BMW je zato odlučio da pojednostavi nomenklaturu i na budućim benzincima ukloni sufiks „i“ iza brojčanog imena, npr M240i. Ova promena uvodi se od iduće godine, a put novoj nomenklaturi otvaraju Serija 1 i X3.

Preciznije rečeno, nova Serija 1 očekuje se u julu sledeće godine, dok mesec dana kasnije dolazi i novi X3. To ujedno znači da treća generacija „jedinice“ neće imati redizajn, već odmah dolazi nova generacija. Kad je u pitanju baš Serija 1 (F70), ponudu bi trebalo da čine 118 i M135 u benzinskoj, kao i 118d i 120d u dizel ponudi. Kasnije bi ponuda mogla da se proširi benzincima 116, 120 i 128 xDrive.

Novi X3 nosi kodnu oznaku G45, a prodavaće se u benzinskim verzijama X3 20, X3 20 xDrive, X3 30 xDrive i X3 M50 xDrive. Poslednji će navodno zadržati šestcilindarski potpis, piše index.hr. O dizelašima se za sad ne zna puno, dok je sasvim siguran dolazak X3 M, plug-in hibrida kao i električnog iX3.

Izvor: Nova.rs