Evo koliko košta hrana u prosečnom restoranu na Jadranu

Sezona samo što je počela, a sa primorja stižu glasine da su cene toliko visoke da će se odraziti na budžet prosečnog turiste iz regiona.

Ovo se odnosi na čitav Jadran, od Slovenije, preko Hrvatske, pa sve do Crne Gore…

Međutim, da bi se i sami uverili kako je zasta stanje na terenu, prenosimo vam reportažu koju su sprovele kolege sa portala index.hr.

U nastavku vam donosimo jelovnik jednog nasumce odabranog restorana na ostrvu Krk, koji ima pozamašan popis jela. Pogledajte koliko šta košta kad je reč o klasičnim turističkim jelima kao što su pica, testenina i jela sa roštilja.

Foto: Svet Dijaspore

Hobotnica i mocarela po istoj ceni

Porciju predjela kao što su pršut, sir, salata od hobotnice ili salata “Caprese” gosti će platiti 10 evra. Pizze su od 9 do 14 evra, a u ponudi su “Margherita”, “Vesuvio”, vegetarijanska, sa tunjevinom, “Capricciosa”, “Piccante”, četiri godišnja doba, “Rustica”, a među njima i “Napolitana” (iako ne piše ni za jednu s menija koji je nadev uračunat).

Špageti i rižota u ovom restoranu koštaju od 10 do 13 evra, dok je najskuplje jelo “Spaghetti Fra Diavolo”, koje se priprema za dve osobe i košta 40 eura. Među sastojcima su navedeni jastog, škampi i školjke – što zvuči veoma primamljivo pogotovo za tu cenu.

Foto: Svet Dijaspore

Još jedno jelo za dve osobe su mornarski špageti, a ova poslastica košta 35 evra.

Lignje pržene ili sa žara su 13 evra, pola kilograma škampa sa žara ili na buzaru je 34 evra. Kilogram brancina ili orade sa žara košta 59 evra, pola kilograma buzare od dagnji 13 evra. Porcija pohovanih sardela je 7 evra, a plata “Bodulka” za dve osobe s ribom sa žara i palentom je 33 evra.

Porcija mešanog mesa košta 15, ramstek na žaru ili u sosu od zelenog bibera 20 evra, ćevapi 11 evra, baš kao i pljeskavica ili hamburger.

Za sada ovo ne zvuči tako loše, međutim jasno je da su kriza izazvana pandemijom, pa ratom u Ukrajini, zatim I  prelazak sa kune na evro i “zaokruživanje” cena doveli do rasta istih…

Ukoliko ste raspoloženi das a našim čitaocima podelite vaša iskustva sa mora, slobodno nam šaljite informacije na redakcijski mejl: svet.austria@gmail.com

Foto: Index.hr
Foto: Index.hr

Svet Dijaspore / Izvor: Index.hr

Foto: Svet Dijaspore