EU od 16. maja ukida obavezo nošenje zaštitne maske na letovima

Obaveza nošenja zaštitnih maski na aerodromima i tokom letova na teritoriji Evopske unije ukida se od 16. maja, kako su saopštile vlasti EU za bezbednost vazduhoplovstva (EASA) i zdravstvenu zaštitu (ECDC).

Kako je objasnio Patrick Ky, generalni direktor (EASA) – ukidanje ove mere je u skladu sa promenjenim merama za javni prevoz nacionalnih vlasti širom Evrope.

Međutim, u zemljama EU na snazi su različiti zakoni kada je prevoz putnika u pitanju. Dok su Italija, Francuska, Španija i mnoge druge zemalje članice unije ukinule gotovo sve mere u borbi za suzbijanje pandemije korona virusa, tako su recimo u Nemačkoj zaštitne maske još uvek obavezne u javnom prevozu, dok su u Austriji još uvek najrigoroznije mere na snazi koje uključuju nošenje zaštitne maske u javnom prevozu, stajalištima, železnickim stanicama i taksijima.

Foto: Pexels / Markus McMarquez

Ukidanje mere nošenja maski u avio saobraćaju donosi olakšanje putnicima, ali…

Avio kompanijema se savetuje da ohrabre putnike da nose zaštitne maske ukoliko je ta mera za javni prevoz na snazi u njihovim zemljama. Direktorka ECDC Andrea Ammon apeluje da i ukoliko više ne postoji obaveza nošenja zaštitne maske, putnici treba da nastave da to čine, kao i da drže distancu i da peru ruke da bi izbegli kontaminaciju.

Za sve koji imaju u planu da putuju od 16. maja – želimo srećan put i dišite punim plućima!