Erotske radnice protestuju u Amsterdamu: „Spasite četvrt crvenih fenjera“

Seksualne radnice demonstrirale su nedavno u Amsterdamu da protestuju zbog plana gradskih vlasti da premeste njihove prostorije u Crvenom kvartu van centra grada u okviru borbe protiv kriminala i uznemiravanja.

Više desetina njih okupile su se u čuvenom kvartu u Amsterdamu, poznatom po svojim neonom osvetljenim prozorima iza kojih se nalaze seksualne radnice i privlače klijente.

Opremljene sa maskama i trakama radi anonimnosti, uz transparente na kojima piše „Spasite Crveni kvart“ one su prošetale do gradske kuće, gde se vodi rasprava na tu temu sa gradonačelnicom Femke Halsema.

Gradske vlasti hoće u dogledno vreme da zatvore kuće u Crvenom kvartu i prebace legalnu prostituciju u toj zoni, koja se nalazi u centru grada, zbog kriminala i uznemirujućeg ponašanja posetilaca i turista.

„Zaista se ne slažemo sa rešenjima koje oni predlažu i nameću, oni čak ni ne pregovaraju sa organizacijama seksualnih radnica“, rekla je za Frans pres Sabrina Sančes jedna od njih.

One su takođe protestovale zbog odluke gradskih vlasti da zatvore njihova radna mesta ranije tokom vikenda.

Grad hoće da napravi erotski centar sa 100 mesta za seksualne radnice, prostore za pauze u radu i druge sadržaje.

Foto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia

„Ne želimo da nas premeste ni u erotski centar ni igde drugde“, rekla je jedna seksualna radnica koja nije želela da joj se navede ime, sa kacigom na glavi, naočarama i kapuljačom.

Ona je poručila gradskim vlastima da urade nešto protiv trgovaca droge, ljudi koji se nepristojno ponašaju, čitajući peticiju isperd gradske kuće.„Udaljiti nas ne znači rešiti problem već ga samo premestiti“, dodala je ona.

Gradonačelnica Halsema im je rekla da nisu one u pitanju, da je to rezultat prekomernog turizma, kriminaliteta i drugih problema.

„Ali situacija u centru grada postaje problematična i moramo da nađemo rešenje“, dodala je gradonačelnica.

Vlasti grada su takođe u utorak objavile da pokreću kampanju da obeshrabre turiste da odlaze u taj kvart samo da slave, piju alkohol ili uzimaju drogu i obiđu čuveni Crveni kvart.

Grad je takođe objavio da će uskoro zabraniti pušenje kanabisa u Crvenom kvartu.

Izvor: Beta via Nova.rs