DA LI SE SEĆATE ŠTA SU LONGPLEJKE? Šerif Konjević sinoć u Beču davao autograme na pločama! (VIDEO)

Pored audiokaseta, “Longplej” (Long Play) format gramofonske ploče kao drugi analogni prenosač zvuka izašao je odavno iz upotrebe.  

Nosači zvuka od vinila, prvo čuvene “sinlerice”, nasledile su kasnije lonplejke, a njih su kasnije zamenili diskovi, koje su opet kasnije zamenile nove digitalne tehnike, a sa pojavom interneta svaki vid nosača zvuka gotovo je nestao iz svakodnevne upotrebe.

Međutim, novije generacije su otkrile vinilske ploče iznova, pa su muzičke produkcije kuće počele ponovo da proizvode muziku utisnutu u vinil, doduše u limitiranim izdanjima i samo za verne ljubitelje ploča sa dubokim džepom i disk džokeje.

Da sa naših prostora ploče nisu u potpunosti potisnute, pokazuje sinoćni događaj iz Beča.

Naime, na koncertu koji je sinoć održan u glavnom gradu Austrije, a o kome smo već pisali: ŠERIF, JANA i EMIR NA PROSLAVI DANA ZALJUBLJENIH U BEČU: Šerif Konjević nahvalio Janu kao niko do sada (VIDEO) – SVET+ (svetplus.eu) ispred garderobe pojavili su se verni fanovi Šerifa Konjevića koji su u rukama nosili upravo “longlpejke” i to ni manje ni više – nego sva izdanja Šerifa Konjevića koja su izdata u obliku ploča.

Ovo je zaista bio raritet koji se ne sreće tako često. Mladići koji su kolekciju ploča doneli su rodom iz Velikog Gradišta i Petorvca na Mlavi, a zasluge zasigurno idu njihovim roditeljima koji su ovu kolekciju prikupili tokom godina.

Jana je bila oduševljena da drži ploče u ruci jer ona je svoj prvi album izdala u formatu CD-a

Tekst: Svet Dijaspore / Svetlana Nenadović Glušac

Foto Copyright: Svet Dijaspore