DA LI JE ERDOGANOVOJ ERI DOŠAO KRAJ? Opozicija slavi pobedu na ulicama Istanbula, Ankare, Izmira…  

Lokalni izbori u Turskoj: Opozicija potukla Erdoganovu partiju u Istanbulu i većim gradovima

Ovo je težak udarac za Redžepa Tajipa Erdogana, koji se nadao da će povratiti kontrolu nad gradovima manje od godinu dana nakon što je preuzeo treći mandat na mestu predsednika.

Erdogan je bio vrlo aktivan u predizbornoj kampanji na lokalnim izborima, posebno u Istanbulu, gradu u kojem je odrastao i čiji je gradonačelnik bio.

Ali Ekrem Imamoglu, koji je funkciju gradonačelnika Istanbula obavljao u prethodnih pet godina, ponovio je uspeh u metropoli u kojoj živi 16 miliona ljudi.

Imamoglu, koji predstavlja opozicionu Republikansku narodnu partiju (RPP), na putu je da osvoji više od 50 odsto glasova.

Rezultati pokazuju da je dobio oko 10 glasova više od rivala iz Erdoganove Partije pravde (AKP) Murata Kuruma.

Opozicija pobeđuje i u drugim većim gradovima zemlje, Ankari, Antaliji, Bursi i Izmiru.

Ovo je prvi put otkako je Erdogan došao na vlast pre 21 godinu da je njegova stranka poražena širom zemlje.

Erdogan sa suprugom u sedištu AKP u Ankari / EMIN SANSAR/ANADOLU VIA GETTY IMAGES

U Istanbulu živi petina ukupnog stanovništva Turske od skoro 85 miliona ljudi.

Ko ima kontrolu nad ovim megapolisom, kontroliše i značajan deo turske ekonomije, između ostalog trgovinu, turizam i finansije.

Oko 61 milion Turaka je imao pravo da učestvuje na izborima u nedelju, a više od milion mladih birača prvi put je glasalo.

Izlaznost je procenjena na više od 77 odsto u 81 pokrajini u zemlji.

U glavnom gradu Ankari, opozicioni gradonačelnik Mansur Javas ostvario je ubedljiv trijumf, a pobedu je proglasio i pre nego što su konačni rezultati pokazali da je dobio 59 odsto glasova,

Erdogan (70) je priznao je da izbori nisu prošli onako kako se nadao, ali je poručio pristalicama u Ankari da to neće označiti „kraj za nas, već prekretnicu“.

Erdogan je autoritet izgradio na, kako je uvek govorio, „narodnoj volji“, a pristalicama je poručio da će i sada poštovati odluku biračkog tela.

Tokom predizborne kampanje, Erdogan je rekao da će ovo biti njegovi poslednji izbori, jer mu se predsednički mandat završava 2028.

Ali kritičari su procenjivali da bi ga pobeda ohrabrila da revidira ustav kako bi ponovo mogao da se kandiduje.

Posle ovakvog poraza, međutim, to izgleda malo verovatno.

Ekrem Imamoglu je gradonačelnik Istanbula od 2019. / TOLGA BOZOGLU/EPA-EFE

Nasuprot smrknutim licima među liderima Erdoganove AKP, osmesi među opozicionim političarima, posebno Ozgura Ozela, predsednika RPP, i Ekrema Imamoglua.

Ozel je rekao da su birači odlučili da promene lice Turske na, kako ih je nazvao, istorijskim izborima.

„Pokazali su da žele da otvore vrata novoj političkoj klimi u našoj zemlji“, rekao je.

Veliki broj opozicionih pristalica okupio se ispred gradske kuće u Saračanu, jednom od najstarijih istanbulskih četvrti.

Mahali su turskim zastavama i transparentima na kojima je bila slika Ekrema Imamoglua pored oca osnivača moderne Turske Kemala Ataturk.

„Građani su nam ukazali poverenje i pokazali da veruju“, rekao je Imamoglu.

I on i Mansur Javas smatraju se potencijalnim kandidatima za predsedničke izboreu 2028.

„Sve će biti u redu“, uzvikivale su pristalice Imamoglua dok su plesale uz bubnjeve i zurle u Saračanu, jednom od najstarijih istanbulskih okruga.

Aktuelni gradonačelnik Istanbula je prvi put izgovorio tu rečenicu kada je prvi put pobedio Erdoganovu AKP u Istanbulu, a to je potom preraslo u slogan.

Na pojedinim transparentima pisalo je „Punom brzinom napred“, što je bio slogan u ovoj kampanji.

„Oni su samo lokalni izbori, ali pobeda opozicije u velikim gradovima je značajna demonstracija sile protiv vladajuće stranke“, rekao je 25-godišnji Jesim Albarjak, ristalica Imamoglua, za BBC.

Dve godine stariji Mehmet Bankači rekao je za BBC da postoji potreba za promenom u Turskoj:

„Da su Imamoglu ili Mansur Javas bili kandidat RPP na prošlogodišnjim predsedničkim izborima, definitivno bi pobedili (Erdogana)“, smatra.

Pre pet godina, Imamoglu je prekinuo godine vladavine AK Partije u Istanbulu uz podršku drugih opozicionih partija.

Ali to opoziciono jedinstvo se raspalo posle prošlogodišnjeg poraza na predsedničkim izborima i AK Partija je ulagala velike nade da će povratiti vlast u Istanbulu.

Ipak, čini se da vladajuća stranka u Turskoj nije mogla da se otrese balasta otrese ekonomske krize, sa stopom inflacije od 67 odsto, a kamatne stope od 50 odsto.

Dok su veliki delovi zapada, juga i severa Turske sada pod kontrolom opozicione RPP, prokurdska Dem partija je osvojila kontrolu nad većim delom jugoistoka.

Erdoganova AK Partija nastavlja da dominira centralnom Turskom i imala je više uspeha u oblastima jugoistoka koje je razorio dvostruki zemljotres u februaru 2023. godine, između ostalih i gradove Kahramanmaras i Gazijantep.

Govoreći sa balkona sedišta stranke u Ankari, Erdogan je poručio da će četiri godine iskoristiti da se „pregrupišemo i ispravimo naše greške“.

Na to su njegove pristalice uzvikivale: „Ovaj narod je uz vas“.

AKP je održavala skupove širom Istanbula na kojima je krajem marta prisustvovao predsednik Erdogan / GETTY IMAGES

Autor: bbc.com/serbian