Da li će Beč ostati bez jedne turističke atrakcije?

Pored katedrale Stephansdom, dvoraca Schönbrunn i Belvedere, zdanja Philharmoniker i Opere, mnogobrojnih muzeja i spomen kuća predstavnika klasične muzke, fijakeri su jedan od zaštitnih simbola Beča.

Međutim, ovoj turističkoj atrakciji Beča preti da ode u prošlost…

Naime, Ministar zdravlja Johanes Rauch, čija funkcija uključuje i brigu o zdravlju životinja, juče je izrazio preporuku da se razmisli o zabrani rada fijakerima.

Ministar je postavio pitanje da li je upotreba fijakera u velikom gradu uopšte u skladu sa vremenom u kome živimo – „Mislim da je to malo zastarelo“ i dodao: „Trebalo bi razmisliti, zaista iz razloga dobrobiti životinja, da li treba da izlažete konje ovom stresu. Pozdravljamo debatu o tome da li bi Beč mogao uopšte bez fijakera“.

Foto: Svet dijaspore

U Beču je odavno na snazi zakon po kome je zabranjena vožnja fijakerima kada živa na termometru dostigne 35 stepeni Celzijusa, upravo zbog dobrobiti životinja, a grad Beč ima za cilj da ovu uredbu promeni i da zabrana važi već od 30C.

Kako se ispostavilo, Savezna vlada i grad Beč se ne slažu, jer Ministar Rauch se zalaže za ovu debatu nezavisno od pitanja kada konje treba skloniti sa vrućine.

Da li će bat koraka upregnutih konja nestati sa ulica Beča i da li će politika pobediti tradiciju –  pokazaće vreme…