BLISKI ISTOK: Mesec dana od napada Hamasa na Izrael, broj poginulih premašio 10 hiljada

Prošlo je mesec dana otako je Hamas iznenada napao Izrael, koji je potom uzvratio žestokim napadima na Pojas Gaze.

Ovo je najsmrtonosniji sukob otkako je Izrael uspostavljen pre 75 godina. Izraelci su noćas zapalili sveće kod Zida plača u Starom gradu u Jerusalimu za svaku žrtvu napada Hamasa na južni Izrael pre mesec dana.

Okupljeni su palili sveće, a fotografije oko 240 talaca koje Hamas drži u Gazi bila su projektovana na zidove grada, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

U Izraelu je ubijeno više od 1.400 ljudi, najviše 7.oktobra u napadima Hamasa kojima je počeo sukob i 242 talaca odvodeno iz Izraela u Pojas Gaze.

U Pojasu Gaze je danas broj poginulih u ratu Izraela i Hamasa premašio 10.000, među njima 4.100 dece i 2.640 žena, po podacima tamošnjeg ministarstva.

Izraelske odbrambene snage (IDF) su jutros saopštile da su preuzele kontrolu nad Hamasovim uporištem u severnom pojasu Gaze.

Kako prenosi Bi-Bi-Si (BBC), IDF je „locirao protivtenkovske projektile i lansere, oružje i obaveštajni materijal“.

Izraelske pomorske snage su gađale mete Hamasa i vojnici IDF-a su locirali borce Hamasa u zgradi u blizini bolnice Al-Kuds u gradu Gazi.

Vazdušni napad je izazvao „značajne sekundarne eksplozije“ koje ukazuju na prisustvo „Hamasovog skladišta oružja u civilnom području“, navodi izraelska vojska.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je u ponedeljak rekao da će Izrael razmotriti “taktičke male pauze“ u Gazi, kako bi se omogućio ulazak humanitarne pomoći i oslobađanje talaca koje drži Hamas, prenosi Rojters.

U intervjuu za ABC, Netanjahu je odbacio mogućnost prekida vatre, bez oslobađanja svih talaca koje je Hamas odveo u Gazu.

Što se tiče taktičkih malih pauza – sat vremena ovde, sat vremena tamo – imali smo ih i ranije. Pretpostavljam da ćemo proveriti okolnosti, kako bi se omogućilo da humanitarna pomoć uđe ili da naši taoci, pojedinačno, izađu iz Gaze“, kaže Netanjahu.

Na pitanje ko bi trebalo da upravlja Gazom posle rata, odgovara:

Mislim da će Izrael na neodređeno vreme imati potpunu bezbednosnu odgovornost, jer smo videli šta se dešava kada to nemamo“, rekao je Netanjahu, javio je Rojters, a preneo RTS.

Antonio Gutereš, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, izjavio je da „Gaza postaje groblje dece“, na šta mu je izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen obrusio: “Sram te bilo”.

Više od pola miliona ljudi u severnoj Gazi može da umre od gladi jer su zalihe hrane „opasno“ niske, upozorila je međunarodna dobrotvorna organizacija.

Rezerve goriva za generatore koji napajaju bolnicu Al-Kuds u gradu Gazi su na kritičnom nivou i isteći će u roku od 48 sati, objavilo je palestinsko društvo Crvenog polumeseca u tvitu.

Američki državni sekretar Antoni Blinken završio je svoju turneju po Bliskom istoku priznajući da su njegovi napori da obezbedi trajnu humanitarnu pauzu i veće ograničenje u napadu Izraela na Gazu i dalje „rad u toku“.

Izraelske snage su pucale na Palestinku umotanu u zastavu Hamasa u blizini Jerusalima, saopštila je policija, piše Tajms of Izrael.

Ranjena žena prebačena je u pritvor.

Kako se navodi u saopštenju, ona je peške stigla do kontrolnog punkta kod Jerusalima, odbila da posluša uputstva stražara i granične policije, koji su, kako se navodi, “brzo odgovorili pucajući na nju i neutralisali je“.

Policija dodaje da je pretresom njenih stvari pronađen mali nož, piše Times of Israel, prenosi RTS.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da izvode vazdušne napade na lokacije koje pripadaju Hezbolahu u južnom Libanu.

IDF je saopštila da je ranije u ponedeljak identifikovala oko 30 lansiranja iz Libana prema severnom Izraelu i da je „odgovarala artiljerijskom vatrom prema izvoru lansiranja“.

Jemenski pobunjenici Huti rekli su da su pokrenuli novi napad dronom na Izrael za koji su tvrdili da je privremeno obustavio aktivnosti u izraelskim vojnim bazama i aerodromima.

Broj Palestinaca koje su izraelske snage ubile u ponedeljak u gradu Tulkarm na Zapadnoj obali porastao je na četiri, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja. U prethodnim izveštajima navodi se da su tri osobe poginule, a četvrta povređena tokom razmene sa izraelskim snagama na okupiranoj teritoriji.

Izvor: Danas.rs