Bečka pomama za najvećim i najsmrdljivijim cvetom na svetu (VIDEO)

Cvetanje biljke Amorphophallus titanum (koren Titana) koje se događa po prvi put u istoriji u glavnom gradu Austrije izazvalo je masovnu histeriju i redove od po 500 ljudi koji drugi dan za redom čeka duže od dva sata ispred plastenika Botaničke bašte Bečkog Univerziteta (Botanischer Garten der Universität Wien).

Naime, reč je o biljci koja dolazi iz Indonezije, njen cvet može da naraste do 3 metara, što ga čini najvećim cvetom na svetu. Period cvetanja Amorphophallus titanum traje samo oko dva dana – što je i razlog masovnoj gužvi ispred botaničke bašte i to od 10 sati izjutra do 23 časa uveče (specijalno radno vreme za nedelju 29. i ponedeljak 30. maj).

Ovoj egzoticnoj biljci dodeljan je nadimak Willi – po bečkom naučniku Heinrich-u Wilhelm Schott-u (1794-1865)  koji se bavio upravo izučavanjem porodice aroid biljaka (araceae) – kojoj pripada i današnja zvezda – za koju botaničari širom sveta smatraju da je reč o jednom od najspektakularnijih prirodnih fenomena ikada.

Međutim, pored impresivnih dimenzija, Willi je posebno uočljiv zbog nesnosnog smrada koji širi oko sebe. Veliki klip na sredini biljke se zagreva i oslobađa smrad koji, kako naučnici navode, podseća na leš u stanju raspadanja.

Za sve koji ne razumeju Willi-jev latinski naziv „Amorphophallus titanu“ (na nemačkom je Gigantischer unförmiger Penis) a na našem „Veliki deformisani penis“ – pa posle recite da naučnici kroz istoriju nisu bili vickasti…

Za one sa slabijim želucem i osetljivim nosem, redakcija portala Svet dijaspore donosi fotografije i video zapise cvetanje Willi-a…

Foto & Video: Svet dijapore