Bečka promocija  zbirke poezije Tatjane Ćalasan “Gramofon na jednu noć“

Nakon toga što je oduševila čitaoce u regionu, u ponedeljak 23. maja održana je jedanaesta po redu promocija  zbirke poezije Tatjane Ćalasan koja nosi naziv “Gramofon na jednu noć”, ovog puta u glavnom gradu Austrije.

Nesvakidašnja promocija izvanredne Tatjane Ćalasan održana je u prepunom Café Schopenhauer, legendarnom Bečkom kafeu, uz puno emocija i uz muzičku pratnju Crnogorskog pijaniste Andrija Jovovića.

Ulogu moderatora i Tatjaninog sagovornika preuzela je Marija Lakić Barfus, otpravnica poslova Ambasade Crne Gore u Austriji. Dve dame su se savršeno uklopile, ćaskajući neposredno i čitajuci stihove između razgovora, prisutnoj publici priuštivši nezaboravno veče ispunjeno smehom, ali i pokojom suzom.  

Autorka Tatjana Ćalasan i Marija Lakić Barfus, otpravnica poslova Ambasade Crne Gore u Austriji

Autorka o zbirci:

„Gramofon na jednu noć je ciklus poetskih zapisa, njih 166, nastao tokom godinu dana (2020), i raspoređeni su onim redosljedom kako su i nastajali, oivičeni u vinile (mjesece). Nemaju naslove, samo su numerisani i propraćeni ilustracijama akademske slikarke Sanje Raonić. (Brojeve jer se čitaocu time otvara polje mogućnosti da songove nazove kako percipira). Ilustracije Sanje Raonić su neraskidivi dio zbirke i bez njih ne bi bila moguća punoća i zaokruženi izraz. Ilustracije su nastajale u periodu nastanka songova, gotovo paralelno i to daje barem dvoznačnu simbolku: veoma slična frekvencija emocija i izraza na dva različita načina: kroz riječi i likovni izraz. Ideja jeste da se baš takvi sklope u jednu cjelinu. Svakako mi je cilj bio da rad na ovoj zbirci poveže barem dva umjetnička izraza i mislim da smo u tome i uspjele“.

Drugi o zbirci poetskih zapisa „Gramofon na jednu noć“:

„Dvanaest vinila sa ukupno 166 songova koji se harmonično smjenjuju na gramofonu Tatjane Ćalasan predstavljaju dvanaest mjeseci ljubavnog dijaloga, ali i dvanaest segmenata razotkrivanja sebe i drugoga, poetskog saznavanja o sebi i svijetu. Baš kao što i fizički oblik vinila nalaže – oni su krug traganja, vrtlog međusobnog pronalaženja i nestajanja, uklapanja i rastakanja. U njima se grle i sukobljavaju jin i jang, ja i ti, u stalnom retrospektivnom i introspektivnom dijalogu. Oko tog intimnog kruga vrti se čitav jedan šareni svijet, sastavljen od voljenih i manje voljenih gradova, prirode, muzike, književnih i naučnih reminiscencija koji oblikuju, podstiču, a ponekad i sprečavaju taj željeni dijalog“ – rekla je prof. dr Jasna Tatar Anđelić, vanredna profesorka Filološkog fakulteta UCG – dodajući: „Tanjini songovi mirišu na uspomene iz herbarijuma, ali i na svježe sezonsko cvijeće, posuto finesama šarma, tu i tamo začinjenog šeretskim humorom“.

Sjajan tandem: Autorka Tatjana Ćalasan i Marija Lakić Barfus, otpravnica poslova Ambasade Crne Gore u Austriji
Nakon promocije, usledio je prijem…

O autoru…

Tatjana Ćalasan rođena je 23. avgusta 1977. u Zenici, živela je u Podgorici, Novom Sadu i Pivi, a kako sama često zna da kaže – pomalo i u Sarajevu i Beogradu.

Gimnaziju je završila u Podgorici, Germanistiku na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, magistarske studije na Filološkom fakultetu u Beogradu, gde je i doktorirala.  Trenutno živi u Podgorici, radi kao germanista, prevodilac i profesor.

Kada pitate Tatjanu Ćalasan da opiše sebe, šarmantno i uz zanesenost kakvu imaju samo umetnici, kaže da je trebala biti operska pjevačica, da je zaljubljena u planine i klasičnu muziku, da je rođenjem dobila i sevdah u duši i da će jednog dana sagraditi kuću za neprilagođenje i komunu za umorne…

… a zatim je usledilo potpisivanje knjiga – Tatjana Ćalasan nije skrivala osmeh zadovoljstva
Susret među prijateljima: Gospođa Suzana Šuković i autorka Tatjana Ćalasan
Café Schopenhauer, legendarni kafe u Beču
Savršena kompozicija u kojoj se prepliću mirisi knjiga i kafe

Tekst: Svetlana Nenadović

Foto: Svet dijaspore