BEČ JE OFICIJALNO UŠAO U PREDBOŽIĆNU ČAROLIJU: Gradonačelik Ludvig upalio svećice na jelci (VIDEO)

Sinoć je glavni grad Austrije zvanično krenuo u susret Božićnim praznicima i to uz tradicionalnu ceremoniju paljenja svećica na bozicnom drvetu.

Naime, ova tradicija se na trgu ispred graske skupštine Rathaus neguje već decenijama unazad, a ove godine je pored gradonačelnika Mihaela Ludviga (Michael Ludwig) ta čast pripala guverneru pokrajne Južni Tirol Arnou Kompačeru (Arno Kompatscher) odakle je i stigla 28 metara visoka omorika, stara oko 115 godina.

Foto: Copyright: C.Jobst/PID

„Kao centar adventske sezone u našem gradu, bečka božićna pijaca na Rathausplacu prenosi nadu, radost i samopouzdanje, čak i u ovim turbulentnim vremenima kada se vodi nekoliko ratova i do nas dolaze šokantne vesti. Svetla koja danas palimo na prelepom južnotirolskom drvetu trebalo bi da budu znak kohezije u našem društvu. Ne smemo dozvoliti da nas dele teror i mržnja. Hajde da se fokusiramo na zajedništvo, a ne na ono što nas deli. Svim posetiocima želim srećne trenutke na bečkom božićnom sajmu“ – rekao je sinoć gradonačelink Ludvig.

Copyright: C.Jobst/PID

„Božićna pijaca“ i „Ledeni san“ – atrakcija za stare i mlade

I ove godine će božićna pijaca – Christkindlmarkt biti otvorena do 26. decembra, gde posetioce očekuje stotinu gastroomskih tezgi sa širokom ponudom slatkih i slanih jela, kao i tipičnih toplih napitaka kao što su punč i kuvano vino, a sve tezge su organski sertifikovane.

Deca od 3-12 godina mogu svakodnevno da se bave izradom igračaka i nakita u dečijoj kolibi, što najmlađima već godinama unazad omogućava dobru zabavu i pruža potpunu božićnu atmosferu.

Osim toga, klizalište “Ledeni san”- Eistraum koje se nalazi bočno od božićne pijace, površine je 3.000 kvadratnih metara, na kome će ledenu zabavu nuditi posetiocima sve do 7. Januara 2024. Godine.

Spremni za najlepši period godine?

Tekst: Svetlana Nenadović Glušac

Foto: Copyright: C.Jobst/PID