77. HRVATSKI BAL: Ministarka Raab i ambasdor Glunčić pokazali plesno umeće na parketu (VIDEO)

U subotu 20. januara održan je 77. Bal gradišćanskih Hrvata i ovog puta u hotelu Parkhotel Schönbrunn.

„Hrvati u susret Šenbrunu“ glasi opšti moto ovog bala koji tradicionalno organizuje “Hrvatski centar” na čelu sa gospodinom Petrom Tyranom, gavnim koordinatorom bala i predsednikom udruženja za očuvanje balske tradicije.

Balu je prisustvovao veliki proj zvanica i gostiju iz sveta diplomatije, privrede, politike i kulture, a među njima zapažen je bio dolazak Susane Raab, austrijske ministarke za brigu o porodici, ženska pitanja, integraciju i medije.

Organizator bala gospodin Petar Tyran, ministarka Raab i ambasador Glunčić (s.l.n.d.) / Foto: Svet Dijaspore

Balu su prisustvovali i predstavnici diplomatije na čelu sa NJ.E. Danielom Glunčićem, ambasadorom Republike Hrvatske u Austriji, kao i predstavnici Hrvatske gospodarske komore (Privredne komore) na čelu sa Danielom Reinisch, direktorkom predstavnistva HGK u Austriji.

Foto:  Zoran/TV Wien
Da li mogu zamoliti za ples? Ambasador Glunčić i ministarka Raab / Foto: Svet Dijaspore
Tradicija i nošnje / Foto:  Zoran/TV Wien

Moto bala: „Hatska tomeđa“

Ovogodišnji bal je tematski posvećen Hatskoj tromeđi (nem. Hajdeboden), regionu u kome se nalazi tromeđa na kojoj i danas žive gradišćanski Hrvati. Hajdeboden pokriva prekogranično područje u Austriji, Mađarskoj i Slovačkoj, čemu je Bečki hrvatski bal želeo da stavi ovogodišnji tematski fokus, posebno zato što su u ovom višejezičnom i multikulturalnom regionu očuvani posebni običaji i tradicija.

Upravo tradiciji ovog regiona posvećeno je otvaranje ovogodišnjeg 77. Hrvatskog bala kada je izvedena igra “Hatska svadba” koja je predstavila stare običaje ovog kraja.  

Foto: Svet Dijaspore

Nakon svečanog otvaranja bala, usledio je potpuri muzičkih pravaca od klasične muzike i valcera, tradicionalnih slavonskih tamburica, svinga i pop muzike za koju je bio zadužen tim DJ-eva.

Tradicionalno za Hrvatski bal, u ponoć je izveden kadril „CroaTarantata“ pod dirigentskom palicom Marco Blascetta, dok su posetioci bala imali priliku da se uključe u ovu igru.

Foto:  Zoran/TV Wien

Humanitarni rulet

Sem u glavnoj balskoj dvorani, posetioci bala su imali na raspolaganju i druge salone u kome su se odvijali paralelni programi. Tako je i jednom od salona uz pomoć „Austria Casino“ održano „kockanje u dobrotvorne svrhe“ na kome se igrao rulet u karte ili čarapice, a sav prikupljen novac od prodaje žetona otišao je za potrebe dvojezičnog dečijeg vrtića „Vjeverica / Fuchs“ koji se nalazi u sklopu „Hrvatskog centra“ u Schwindgasse u 4. bečkom okrugu.

Humanitarni rulet
Hvala na pozivu – Svetlana Nenadović Glušac (Svet Dijaspore) i Petar Tyran (Hrvatski centar) / Foto: Zoran/TV Wien

Tekst: Svetlana Nenadović Glušac

Fotos:  Zoran / TV Wien // Svet Dijaspore

Video: Svet Dijaspore