49 CELZIJUSA U SAUDIJSKOJ ARABIJI: Više od hiljadu hadžija do sada umrlo zbog vrućine

Broj mrtvih u ovogodišnjem hadžu premašio je 1.000, a više od polovine žrtava su bili neregistrovani vernici koji su hodočašće obavili po ekstremnim vrućinama u Saudijskoj Arabiji. CNN objavio je kako je čak 600 egipatskih vernika stradalo.

Najmanje 14 Malezijaca, 165 Indonežana, 75 Jordanaca, 35 Pakistanaca, 49 Tunišana, 11 Iranaca i 98 Indijaca je preminulo,  podaci su vlasti koji su objavljeni u svakoj od tih zemalja, dok je 27 Jordanaca je hospitalizovano, a oko 14 se i dalje vodi kao nestalo, saopšilo je jordansko ministarstvo spoljnih poslova.

Među preminulima i Amerikanci, veliki broj hadžija u bolnicama

Američki State Department saopšio je da je više američkih državljana umrlo tokom hadža, ali nije naveo tačan broj.

“Možemo da potvrdimo smrt više američkih državljana u Saudijskoj Arabiji. Izražavamo najiskrenije saučešće porodicama zbog njihovog gubitka”, rekao je portparol State departmenta, dodajući da je agencija spremna da pruži konzularnu pomoć.

Desetine Iranaca je takođe hospitalizovano zbog toplotnog udara i drugih stanja, saopštio je u sredu Iranski Crveni polumesec, prenosi iranska  novinska agencija Tasnim.

Očekuje se da će broj preminulih još da raste, jer Saudijska Arabija i Egipat tek treba da objave zvanične podatke. Osim toga, vlade zemalja znaju samo za hodočasnike koji su se registrovali i otputovali u Meku kao deo kvote svoje zemlje – strahuje se od većeg broja smrtnih slučajeva među neregistriranim hodočasnicima.

Hodočasnici su ovogodišnje putovanje obavili na opasno visokim temperaturama do 49 stepeni Celzijusa!

Prema navodima egipatskog predsedništva, kriznu jedinicu će predvoditi premijer Mostafa Madbouly, a ona će “pružati podršku porodicama preminulih”.

Egipatski predsednik Abdel Fattah el-Sisi također je dao instrukcije jedinici o “brzoj koordinaciji sa vlastima Saudijske Arabije kako bi se olakšao povratak tiela preminulih, dodaje se u saopštenju.

Zvanični broj mrtvih Egipćana iznosi 28, navodi se u saopštenju egipatske vlade od četvrtka. Međutim, novinska agencija Reuters i drugi mediji naširoko izveštavaju da je čak 500 do 600 Egipćana poginulo na ruti.

Egipatski zvaničnici rekli su da rade na prikupljanju tačnog broja žrtava i nestalih osoba. Neslaganje proizilazi iz ogromnog broja neregistriranih hodočasnika koji se ne ubrajaju među one koji su se registrovali i putovali u Meku kao deo kvote svoje zemlje.

Foto:Mina

Veliki broj umrlih uprkos poduzetim merama

Hiljade drugih je lečeno od toplotnog udara nakon što se procenjuje da se 1,8 miliona muslimana borilo s visokim temperaturama.

Ministarstvo zdravlja Saudijske Arabije uvelo je sigurnosne mere, uključujući rashladne stanice duž službene rute, i pozvalo hodočasnike da koriste kišobrane i da ostanu hidrirani, preneo je Associated Press. Uprkos tome, ovogodišnji događaj bio je zasenjen tragedijom, što je dovelo do pitanja da li se moglo učiniti više da se osigura sigurnost ljudi.

Takođe naglašava opasnosti koje predstavljaju za mnoge neregistrirane vernike koji žele da ispune svoju versku dužnost uprkos tome što nisu dobili dozvolu za hadž, i koji nemaju pristup službenim objektima.

Od desetina Jordanaca koji su umrli od toplotnog udara tokom obavljanja rituala hadža, najmanje 68 hodočasnika dobilo je dozvolu za sahranu u Meki po želji njihovih porodica, rekao je šef jordanske Uprave za operacije i konzularne poslove Sufian Qudah.

Malezijski ministar za verska pitanja, dr Mohd Na’im Mokhtar, rekao je da je većina njihovih hodočasnika umrla od “bolesti srca, upale pluća i infekcije krvi”, prenosi državna novinska agencija Bernama. U izvještaju Bernama nije precizirano da li su mrtvi članovi zvanične hadž delegacije te zemlje.

Podparol indijskog ministarstva spoljnih poslova objavio je u petak smrt 98 indijskih državljana, rekavši: “Ove smrti su se dogodile zbog prirodne bolesti, prirodnih uzroka, hronične bolesti, takođe i starosti.”

U subotu, na dan kada se muslimani okupljaju na planini Arafat i gde se veruje da je prorok Muhamed održao svoju poslednju propoved, šest indijskih državljana umrlo je usred ekstremne vrućine, a još četiri su umrla u “nesrećama”, rekao je glasnogovornik, ne navodeći više detalja.

Ministar Tunisa dobio otkaz

Posledice smrti dovele su do toga da je predsednik Tunisa Kais Saied otpustio ministra za verska pitanja te zemlje. Pre smene, Ibrahim Chaibi je priznao mogućnost nemara u brizi o hodočasnicima.

“Možda je došlo do nemara. To će biti prisutno i mi ćemo to oceniti na nivou ministarstva, a ko ne uspe bit će kažnjen”, rekao je Chaibi u petak.

Izvor: N1info.ba