ZALOGAJI KOJE SVI VOLE: Danas se obeležava svetski dan pice, otkrivamo vam nekoliko zanimljivosti o popularnom specijalitetu!

Međunarodni dan pice, koji se obeležava 9. februara svake godine, posvećen je jednom od najomiljenijih jela širom sveta – pici. Evo nekoliko zanimljivosti o ovom popularnom jelu:

Poreklo

Iako je danas pica popularna širom sveta, njeno poreklo može se pratiti do Italije, posebno regije Kampanija i grada Napulja oko 1880. godine. Na drugom kraju sveta, u Americi, popularnost pice rasla je nakon što su je u 19. veku tamo doneli italijanski iseljenici, a već 1905. godine u Njujorku je otvorena prva pizzerija Lombardi’s, koja i danas radi.


Ali koliko god popularna bila, pica je u ostatku Italije i sveta ostala relativno nepoznata do 1940-ih. Tada se proširila celom Italijom i postala tipično italijansko jelo.

Sastojci

Najjednostavnije su pizze bile nadjevene samo belim lukom, mašću i solju, a neke druge su sadržavale i paradajz, sir ili inćune. No jedno im je bilo zajedničko, a to je bila niska cena, koja ih je na kraju učinila toliko popularnim.


Danas se klasična pica pravi od tankog testa prekrivenog paradajz sosom i mocarelom, ali mogu se dodati različiti sastojci po želji, kao što su šunka, pečurke, paprika, masline, kulen, luk, šunka, feta sir, rukola, i mnogi drugi.

Kraljevska pica

Nakon što se Italija ujedinila, kralj Umberto I. i kraljica Margarita posetili su Napulj 1889. godine, a umorni od komplikovanih francuskih jela koja su im posluživana za doručak, ručak i večeru, u Napulju su probali tri vrste pice – jednu sa svinjskom mašću, sirom i bosiljkom, drugu sa sirom, a treću sa paradajzom, mocarelom i bosiljkom. Kraljica je bila oduševljena, a poslednja je pica nazvana je Margarita u njenu čast.
Ovo je kraljevsko odobrenje picu transformisalo iz lokalnog u pravo nacionalno jelo, u kojem mogu uživati siromašni, ali i oni bogati.

Ukratko, pica je jelo koje spaja ljude širom sveta i donosi radost i zadovoljstvo svima koji je jedu. Međunarodni dan pice je prilika da se proslavi ovo omiljeno jelo i uživa u njegovoj raznovrsnosti i ukusu.

Izvor: citymagazine.danas.rs