Za njih nema krize: Prodaja luksuznih automobila u 2022. bila bolja nego ikad!

Za bogate kupce nema krize, prodaja luksuznih automobila prosle godine bila bolja nego ikad!

Prošla godina je za mnoge proizvođače automobila bila vrlo teška, ali ne i za brendove koji proizvode najluksuznije modele, jer su Bentley i Rolls-Royce zabeležili rekordne prodajne brojke. Potražnja za najekskluzivnijim automobilima ne jenjava, što pokazuju i zvanični prodajni rezultati dva prestižna britanska brenda.

Rolls-Royce je tokom 2022. prodao 6.021 automobil, što je 8% više u odnosu na 2021. To je ujedno i najbolji prodajni rezultat tokom 118-godišnje istorije ovog brenda.

Iako su automobili znatno poskupeli, a najviše oni najskuplji, to nije zaustavilo kupce u namerama da dođu do svog luksuznog četvorotočkaša. Rolls-Royce je zabeležio rast prodaje u gotovo svim regionima, a najviše automobila je isporučeno kupcima u Evropi, Americi i na Bliskom Istoku. Zbog brojnih opcija personalizacije, klijenti britanske marke su u proseku svoj primerak plaćali oko pola miliona evra.

Foto: Media_works/Shutterstock

Sa prodatih 15.174 automobila, Bentley je ostvario rast prodaje od 4% u odnosu na 2021. Više od polovine automobila ove kompanije završilo je u Americi i Kini, a pored Bentayge i Continentala GT, vrlo tražen je i model Flying Spur sa udelom u prodaji od 28%. Uspeh ovog automobila se povezuje sa predstavljanjem hibridne verzije, koja je izuzetno tražena u Velikoj Britaniji.

Bentley Bentayga i Rolls-Royce Cullinan su nedugo nakon predstavljanja postali najprodavaniji automobili dva britanska brenda.

Bentayga već šestu godinu obara prodajni rekord, a ovaj SUV čini čak 42% svih prodatih automobila kompanije Bentley. Iako su mnogi u početku osudili ideju proizvodnje SUV modela, Rolls-Royce i Bentley su napuštanjem tradicije došli do znatno veće prodaje i zarade.

Izvor: Nova.rs / Nebojša Lindić