Volite beli luk ali vam smeta miris: Evo način kako da se oslobodite lošeg zadaha

Kako se najlakše rešiti zadaha od belog luka: Jednostavni savet gastroenterologa

Stotinama godina beli luk je slavljen zbog svojih lekovitih prednosti, a postoji i sve više dokaza koji to podupiru…, napisala je dr Rosi na svom Instagram profilu ‚theguthealthdoctor‘.

Nedavno je gastroenterolog Megan Rosi objavila post u kojem objašnjava kako se najlakše rešiti lošeg zadaha od belog luka, a njen jednostavni savet je brzo na Instagramu postao viralan.

Lekarka iz Velike Britanije kaže da je za loš zadah žvakanje jabuke bolje od bilo žvakaće gume, s kojom se miris belog luka nikad ne može potpuno ukloniti. Napomenuvši svima i da samo zbog lošeg mirisa ne treba izbegavati beli luk, Rosi napominje i da njen glavni sastojak alicin dokazano jača imuni sistem i pomaže u borbi protiv virusa. Ipak, kaže, mnogima neprijatan zadah od luka smeta, a problem je i što može potrajati gotovo ceo dan, piše Vecernji list.

“Dok beli luk putuje kroz sistem za varenje, njegovi nusproizvodi apsorbiraju se u krvotok i prenose u pluća”, objasnila je, “a zbog toga se u ustima zadržava njegov miris kojeg se nijedna žvakaća guma ne može potpuno rešiti.” Umesto nje, Rosi protiv lošeg mirisa iz usta preporučuje – dobru staru jabuku.

“Pokazalo se da biljne hemikalije iz jabuke; poput npr. kvercetina; stupaju u interakciju sa spojevima sumpora u luku, neutrališući taj neugodan miris”, rekla je. Takođe, ona dodaje i da postoje još četiri biljke koje mogu da pomognu u uklanjanju neprjatnih mirisa belog luka: a to su nana, peršun, spanać i zelena salata.

“Pre nego što ga pojedete ili ubacite u hranu, naseckani beli luk ostavite desetak minuta sa strane, kako bi se oslobodilo što više alicina – savetuje još lekarka.

Izvor: Večernji.hr/via N1 Srbija