Verujete li da neki predmeti donose sreću? Pogledajte kojih osam predmeta prema verovanjima donose sreću

1. Potkovica

Možete ih pronaći svuda, a verovatno ste ih kod nekoga u kući i videli, ali znate li zašto se smatraju simbolima sreće? Tradicija seže još u davnu Irsku i njihove legende i priče. Neki kažu da će ona oterati sve loše iz kuće, a neke legende tvrde da će držati zle ljude podalje. Što god da je istina, postavite je iznad ulaznih vrata kako bi štitila kuću.

2. Simboli kornjače

Baš kako se u Irskoj veruje da je potkovicu dobro imati u kući, tako se prema pravilima Feng Šuija vjeruje da kornjača štiti dom i izuzetno je jak simbol. Bilo da se radi o pravom oklopu kornjače ili plastičnoj verziji, ona bi trebalo da bude jak čuvar kuće, a stavlja se kod ulaznih vrata.

3. Bambus

Kineska kultura objašnjava bambus kao biljku koja je integralni deo svake kuće. Broj stabljika koje biljka ima isto imaju svoje značenje. Na primer, nikada se ne sme nekome davati biljka s četiri stabljike jer je prema njihovoj numerologiji to broj koji je povezan sa smrću i lošom srećom.

4. Crvena boja

Crvena boja se u nekoliko kultura povezuje sa srećom. Kinezi Novu Godinu uvek čekaju odeveni u crveno, a u crvene koverte stave novac. U Indiji mnoge mlade nose crvene haljine kao simbol čednosti i prosperiteta. Vaza, tepih u crvenoj boji će biti dovoljni da vas zaštite.

5. Hamsa amajlija

Hamsa ruka je simbol u islamskoj i jevrejskoj istoriji, kulturi i religiji. Smatra se zaštitnom amajlijom, a mnogi ga danas nose kao ukras. Neke priče upućuju da će vas štititi od „zlog oka“.

6. Simbol svinje

“Shwein gehabt!” To biste rekli ako ste Nemac da ste recimo osvojili loto. Bukvalno bi to u prevodu značilo „imam svinju“. Za razliku od ostalih simbola, svinja je simbol sreće iz istorijskih razloga, ne religijskih. U Evropi je osoba morala da bude bogata da bi imala svinje.

7. Krljušt šarana

Neki ljudi u novčaniku nose fotografiju dece, a drugi krljušt šarana. U nekim se zemljama ova riba jede uvek oko praznika, a naknadno se uzme nešto krljušti i spremi kako bi podstakla „dobru sreću“.

8. Žir

Bilo da ga držite u posudi ili na prozoru, prema tradiciji severnih zemalja Evrope on će vas štititi i dati vam snagu jaku kao drvo na kojem žir raste.

Izvor: N1 Srbija / Ordinacija.hr