U SUSRET LETU: Evo koliko vode treba da se pije dnevno u zavisnosti od godina i kilograma

Adekvatan unos vode zavisi od vaših godina i načina života, ali i od kilaže.

Uvreženo mišljenje je da svi treba da pijemo osam čaša vode dnevno. Ali koliko vode treba piti zapravo zavisi od osobe do osobe, iako postoje generalne smernice.

Recimo, fizički aktivnim ljudima ili onima koji žive u toplijim sredinama trebaće veći unos vode. Takođe, adekvatan unos vode zavisi od pola, od vaših godina od toga da li ste trudni ili dojite.

Lekari danas savetuju da muškarci u proseku treba da piju oko tri litra vode dnevno, a žene 2,2 litra.

Kad su deca u pitanju, ona između četiri i osam godina treba da piju pet čaša vode dnevno. Ta količina se povećava na sedam do osam čaša za decu od devet do 13 godina. Za decu uzrasta od 14 do 18 godina preporučeni unos vode je osam do 11 čaša.

Ilustracija: Freepik.com

Trudnice i dojilje treba da unesu 10, odnosno 13 čaša vode svakog dana.

Takođe, što se tiče odnosa vode koju pijemo i kilaže, podaci kažu da je zdravoj odrasloj osobi potrebno oko 35 ml vode dnevno po kilogramu telesne težine. Prema opštim smernicama naučnih organizacija, to izgleda ovako – osobi od 50 kilograma potrebno je 1,7 litara vode dnevno, osobi od 60 kilograma 2,1 litara, osobi sa 70 kilograma 2,4 litra i osobi sa 80 kilograma 2,8 litara.

Uz to, te brojke variraju ukoliko vežbate. Pa recimo, ako dnevno imate trening od pola sata, zbog znojenja bi trebalo da unesete dodatnih 350 ml vode.

Izvor: Zadovoljna/Nova.rs