U POSETI BEČKOM PARLAMENTU: Praznična čestitka poslanice Gudrun Kugler

Po pozivu Gudrun Kugler, poslanice Austrijske narodne partije (Österreichische Volkspartei ili ÖVP) i predsedavajućoj Parlamentarne grupe austrijsko-srpskog prijateljstva u Parlamentu Austrije, portal Svet Dijaspore posetio je bečki Parlament koji je nakon petogodišnjeg renoviranja zasijao novim sjajem.

U foajeu nas je dočekala nasmejana i prijateljski raspoložena Gurdun Kugler, koja je u svom poslu borbena i energična kad reši da neku zamisao stavi u zakonske okvire uz pomoć parlamentarne većine.

Gudrun je pravnik i katolički teolog, član je Nacionalnog saveta (ÖVP) i majka četvoro dece.

Gudrun Kugler, devojački Lang, rođena je 12. novembra 1976. godine u Gmundenu (Gornja Austrija), veoma je politički angažovana, te je sem što je po profesiji pravnik i poslanica u Parlamentu Austrije, Gudrun je i član izvršnog odbora stranke ÖVP za grad Beč, predsednica ÖVP za okrug Donaustadt (22. Bezirk) i još mnogo toga…

Iako je njen CV impresivan, Gudrun smatra da joj je uloga majke najvažnije ostvarenje u životu. U samom finišu pred praznike, uz kafu u Parlamentu,  u razgovoru sa Gudrun Kugler saznali smo kako postiže da obavlja čitavu lepezu svojih dnevnih obaveza.

Sem toga što ste angažovana političarka i poslanica u Parlametu, vi ste i majka četvoro dece, kako uspevate da napravite špagu između obaveza u Parlamentu i porodice?

Moram da budem veoma disciplinovana i da radim brzo i precizno da bi sve bilo u redu. Kada shvatite kako funkcioniše Parlament, onda možete da idete dalje. Trudim se da svaki dan budem na raspolaganju svojoj deci po nekoliko sati – oni imaju 10, 14, 16 i 17 godina. Oni su u tom uzrastu kad žele mnogo da pričaju, za to mora da se odvoji vreme, a kućne poslove obično obavljam posle ponoći.

Jednog dana ste na sednici parlamenta, uveče ste gost u debati na jednoj austrijskoj televiziji, a već sutradan ste u Kijevu na sastanku sa gradonačelnikom Kličkom, gde crpite energiju za sve te aktivnosti?

Ako ste sigurni u ono što radite, onda i imate energiju koja vam je potrebna! Uvek gledam pozitivno na budućnost i pokušavam jednostavno da uradim ono što je dobro i neophodno. Ne pravim razliku između pripreme govora za parlament i razgovora sa nekim od moje dece. Ukoliko neka inicijativa propadne, ne krivim sebe, postoje stvari koje ne mogu da promenim, čak ni onda kad uložim mnogo truda. Kad nešto prođe dobro, radujem se i prelazim na sledeću temu.

Praznici su pred nama, te moram da Vas pitam kako izgleda Božić u porodici Kugler? Da li se nađe vreme za tradicionalno pečenje kolačica ili pak da se pronađu odgovarajući pokloni za ukućane koje ćete staviti ispod jelke?

Za pečenje kolačića ove godine nije bilo prilike. Ali moji prijatelji to znaju i dele svoje ispečene kolačiće sa nama. Poklone tražim i naručujem putem interneta – po mogućstvu od lokalnih prodavaca. Praznici su i za same političare period kada se sve umiri i stiša- tome se baš radujem! Porodica, dom i zajedničko vreme su beskrajno dragoceni.

Imajući u vidu da ste vi predsedavajuća Parlamentarne grupe Austrijsko-Srpskog prijateljstva u Parlamentu Austrije i da ste teolog i vernik, da li imate Božićnu poruku za čitaoce portala Svet Dijaspore kako rimokatoličke tako i pravoslavne, i šta bi bila vaša želja za Novu 2024. za sve ljude?  

Nedavno sam bila na konferenciji na kojoj su razgovarali o dostignućima različitih religija. Tamo je rečeno da je hrišćanstvo donelo svetu ideju o pomirenju. Svetu je potrebno pomirenje, svakom od nas je potrebno pomirenje. Pomirenje je dobar moto za Božić – za sve ljude i za sve verske zajednice.

Nova godina sa sobom donosi mnoge neizvesnosti. Moja želja za sve nas je da prestanemo da se svađamo i umesto toga radimo zajedno na pronalaženju rešenja za mnoge izazove koji nas čekaju. Uverena sam da je to moguće i daću svoj doprinos da se to i ostvari!

Tekst: Svetlana Nenadović Glušac

Fotos: Svet Dijaspore