Turska popustila – Finska ulazi u NATO

Turska je konačno odobrila zahtev Finske za pridruživanje NATO, čime su okončana višemesečna odlaganja, ali istovremeno je nastavila da blokira Švedsku da se pridruži vojnom savezu.

Turski parlament je u četvrtak jednoglasno glasao za članstvo Finske, otklanjajući poslednju prepreku u procesu pridruživanja.

Glasanje je ispunjenje „obećanja“ turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da će Finskoj dozvoliti ulazak u odbrambeni savez, prenosi CNN.

Turska je bila poslednja članica NATO-a koja je odobrila pristupanje Finske, iako je Mađarska to učinila tek u ponedeljak.

Finska i Švedska decenijama su se zalagale za nesvrstavanje sa NATO-om kao način da izbegnu provociranje Moskve. Međutim, to se promenilo kada je počeo rat u Ukrajini i primorao dve skandinavske zemlje da preispitaju svoj neutralni status.

Ogromna većina članica NATO-a pozdravila je njihove prijave i odobrila ih za nekoliko nedelja. Ali dve zemlje – Turska i Mađarska – počele su da koče proces.

NATO ima politiku otvorenih vrata, što znači da svaka zemlja može biti pozvana da se pridruži ako izrazi interes, sve dok je sposobna i voljna da poštuje principe osnivačkog ugovora bloka.

Međutim, prema pravilima pristupanja, svaka država članica može staviti veto na pristupanje nove zemlje.

Erdogan je optužio Finsku i Švedsku za smeštaj kurdskih “terorističkih organizacija”, dok je mađarski premijer Viktor Orban tvrdio da „šire laži” o vladavini prava u njegovoj zemlji.

Turska i Mađarska su kasnije ublažile svoj stav o pristupanju Finske, otvarajući vrata njenom članstvu ranije ovog meseca. Međutim, i dalje se protive pridruživanju Švedske – barem za sada.

Izvor: Nova.rs