TURIZAM U 2024. RUŠI SVE REKORDE: Na putovanja se u ovoj godini troši 11 triliona dolara!

Turistička i industrija mogla bi u 2024. godini da premaši rekorde te globalnom BDP-u doneti s više od 11 biliona američkih dolara, čime će potvrditi “autoritet globalne privredne sile”, prognoza je Svetsko veće za putovanja i turizam (WTTC).

WTTC (World Travel and Tourism Council) zastupa interese turističke i industrije putovanja, uključujući privatni i javni sektor. U istraživanju provedenim u saradnji s “Oxford Economic”-om predviđa rekordnu turističku 2024. godinu.

“Turizam i putovanja u 2024. će doprineti globalnom BDP-u s dodatnih 770 milijardi dolara u odnosu na prethodni rekord, generirajući jedan na svakih 10 dolara diljem svijeta”, kažu iz WTTC-a, uz ocenu da turizam u svetu sada ‘prosperira’ nakon pandemije, te otud  očekivanje da će 142 od 185 analiziranih zemalja nadmašiti prethodne nacionalne rekorde.

Istraživanje je pokazalo i da je taj sektor “prepun mogućnosti” te obuhvata gotovo 348 miliona radnih mjesta u svetu, što je porast za više od 13,6 miliona radnih mesta, kada se uporedi s predpandemijskom rekordnom 2019. godinom.

Očekuje se da će potrošnja na međunarodna putovanja biti blizu onoj iz 2019. i dosegnuti gotovo 1,9 biliona dolara, kao i da će i domaći turisti potrošiti više nego bilo koje godine do sada odnosno oko 5,4 biliona dolara.

Foto: Svet Dijaspore  

Već u 2023. napredak

Iz WTTC-a se osvrću i na 2023. godinu kada je turistički sektor u svetu, uprkos privrednim neizvesnostima i geopolitičkim potresima, pokazao napredak.

“Čineći 9,1 % globalnog BDP-a, s nešto više od 9,9 biliona dolara u 2023. financijski učinak turizma i putovanja bio je najveći od zlatne 2019. godine, zaostajući za njom samo četiri posto. Povećan je i broj radnih mesta za dodatnih 27,4 miliona, na ukupno gotovo 330 miliona”, iznose iz WTTC-a.

Rasla je i međunarodna turistička potrošnja u odnosu na 2019., za 33,1%, na 1,63 biliona dolara, a povećala se i domaća potrošnja za 18 %, na gotovo 5 biliona dolara.

Predsednica i glavna izvršna direktorka WTTC-a Julia Simpson poručila je da “sektor putovanja i turizma ostaje globalna privredna sila” te da se ne radi samo o obaranju rekorda, nego više o oporavku i “povratku sektora u najboljem izdanju nakon nekoliko teških godina”.

“Ipak, postoji rizik. Vlade SAD-a i Kine trebale bi da podrže svoje nacionalne sektore putovanja i turizma. SAD i Kina će i dalje ‘patiti’ dok se u drugim zemljama međunarodni turisti vraćaju mnogo brže”, navela je Simpson s obzirom da se te dve velike svetske sile u turizmu nešto sporije oporavljaju.

Izvor: Tportal.hr

Foto: Svet Dijaspore