Tragedija u Turskoj: Dva jaka zemljotresa odnela danas više od 2.700 života i 11.200 povređenih (VIDEO)

Snažan zemljotres pogodio je rano jutros jugoistočnu Tursku, u blizini sirijske granice i prema zvaničnim izvorima, usmrtio najmanje 2.700 ljudi u Siriji i Turskoj, dok su mnogi zarobljeni u ruševinama. Oko 13.20 po lokalnom vremenu osetio se novi jak zemljotres u turskoj provinciji Kahramanmaraš. Strahuje se da će broj stradalih i dalje rasti. Hiljade je povređenih, srušen veliki broj objekata, oštećeni kulturno-istorijski lokaliteti… Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan proglasio je sedmodnevnu žalost.

Američki institut za seizmologiju saopštio je da se potres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale dogodio u 4.17 po lokalnom vremenu, na dubini od 17,9km, u blizini grada Gazijantep. Potom je oko 13.24 sati po lokalnom vremenu zabeležen novi jak potres jačine 7,6 stepeni.

Turski ministar zdravlja Fahretin Koca rekao je da je broj poginulih porastao na 1.651. U Siriji je poginulo najmanje 1.050 osoba. Sirijska državna novinska agencija SANA izvestila je o 570 stradalih u oblastima pod kontrolom vlade, a grupa „Beli šlemovi“, poznata kao Sirijska civilna odbrana, prijavila je 480 smrtnih slučajeva u oblastima pod kontrolom opozicije, javlja CNN.

Turska ima najmanje 11.199 povređenih, a Sirija 2.403 povređena u razornom zemljotresu, dodao je CNN.

Mnoge zgrade su srušene i spasilački timovi su poslati u potragu za preživelima. Epicentar zemljotresa bio je u okrugu Pazarčik, u provinciji Kahramanmaraš na jugoistoku Turske, na oko 60 kilometara vazdušne linije od granice sa Sirijom.

Izvor: N1 Beograd, Reuters, CNN, BBC, Anadolia