SVI ŽELE LEP OSMEH: Koji su najbolji prirodni čistači zuba?

Kao najbolji prirodni čistač zuba i usne duplje izdvajaju se celer, šargarepa i jabuka

Zdravi zubi nisu samo estetski odraz neke osobe. Oni su od velike važnosti za celokupno stanje organizma, jer pokvaren zub može mnogo da utiče na zdravlje. Ako vas bole zglobovi, glava ili možda imate srčane tegobe, posetite lekara, ali i zubara, kako biste proverili da uzrok tog zdravstvenog problema slučajno nije u ustima.

I ishrana može da doprinese zdravlju zuba i desni. Ako se pogrešno hranite i ne vodite mnogo brige o oralnoj higijeni, velika je verovatnoća da ćete imati loš zadah i problem sa zubima usled razmnožavanja bakterija u ustima.

Kada se jede hrana bogata ugljenim hidratima – šećerima i skrobom, ne hrani se samo osoba već i bakterije zubnog plaka. Kada one dođu u kontakt sa ovakvom hranom, stvaraju se kiseline koje počinju da napadaju zubnu gleđ i to samo 20 minuta nakon obroka. Plak pored kiseline proizvodi i neke toksine koji oštećuju i desni i kosti koje im služe kao potpora.

Gazirana pića, kafa, čaj i crveno vino menjaju boju zuba

Najgore su tvrde bombone, karamele, šećerna vuna, keks, kolači, mafini, čips, perece, pomfrit, banane, suvo grožđe i ostalo suvo voće. Sve navedeno ili lako zapadne za zub ili sadrži mnogo šećera. Gazirana pića ali i kafa, čaj i crveno vino utiču na promenu boje zuba.

Ako tražite način da smanjite plak u ustima, to možete da postignete tako što ćete stimulisati lučenje pljuvačke i dodatno učvrstiti zube kalcijumom iz hrane. Najjednostavniji način je uz pomoć mlečnih proizvoda. Sir je siromašan šećerima i kiselinama, ali zato ima dosta kalcijuma, pa je sasvim dobar izbor za zdrave zube. Sadrži i kazein, mlečni protein koji je posebno važan za zaštitu i učvršćivanje zubne gleđi. Na tržištu već postoje paste za zube koje remineralizuju zubnu gleđ i u kojima je kazein ključni sastojak. Osobama koje pate od bulimije ali i trudnicama i osobama na hemoterapiji zubna gleđ je napadnuta povraćanjem, pa je za njih dobar savet da žvaću sir, recimo parmezan ili bilo koji drugi. Jogurt je kao i sir odličan izvor kazeina pa uz kalcijum i fosfor koji sadrži odlično remineralizuje zubnu gleđ. Dobre namirnice su i mleko, pileće meso.

Često možemo da vidimo reklame za žvakaće gume bez šećera. Malo ljudi zna da je ključni sastojak u njima ksilitol (uz poznate aspartam, izomalt i sorbitol), veštački zaslađivač, koji deluje kao antišećer. On sprečava bakterije u zubnom plaku da deluju. S druge strane, kao i svi drugi veštački zaslađivači, ni ksilitol nije dovoljno ispitan

Umesto ovog industrijskog proizvoda postoji nekoliko namirnica koje se preporučuju umesto žvaka.

Celer je jedna od njih. Ovo povrće bogato vlaknima i siromašno energijom idealna je namirnica koja pomaže da se pojača lučenje pljuvačke i eliminiše nusproizvodnja plaka. Zbog vlaknaste strukture, žvakanjem ta vlakna dosežu do nepristupačnih mesta oko zuba i čiste ostatke hrane.

Šargarepa je još jedno „magično” povrće koje čuva zube i može da se jede kao užina, a osim vlakana koja nežno očiste zube unose se vitamini i minerali.

Jabuke su odvajkada važile za dobre čistače zuba. Kada se grize jabuka ujedno se nežno masira oblast između zuba i odnosi plak i ostatak hrane. Ima samo jedna stvar kod jabuka: u njima ima prirodnih šećera, ali i kiselina, koje opet mogu da aktiviraju stvaranje plaka, pa obavezno posle jabuke treba popiti čašu vode.

Izvor: politika.rs